Dr. Lavinia Bratu, medic nutriționist, a explicat cum trebuie să consumi laptele, fără să îți facă rău.
Publicitate
Medicul nutriționist Mihaela Bratu spune că laptele ar trebui consumat numai după ce se verifică o eventuală intoleranță sau sensibilitate. Aceasta a explicat că deși era un aliment de bază încă de pe vremea bunicilor, aceștia nu consumau lapte zilnic, iar de obicei optau pentru cel ”covăsit”.
”Am fost la cursuri de biochimie ale profesorului Anghel, de la Facultatea de Medicină, ca să pot înțelege mai profund nutriția și l-am auzit inclusiv pe dumnealui că acest lapte pasteurizat nu aduce niciun beneficiu organismului. Deci cumva sunt argumente și în medicină și aș spune că laptele este un aliment pe care mamiferele îl produc în primii ani de viață pentru hrănirea puilor. Noi am luat acest lapte și îl ducem mai departe.
L-am avut și pe timpul bunicilor, și-mi aduc aminte de acel lapte cu cacao, care era ceva minunat, doar că nu îl consumam în fiecare zi. Cumva nici nu aveau bunicii și străbunicii noștri un mediu de păstrare a laptelui care este un aliment extrem de perisabil și se transforma foarte repede într-un lapte covăsit. Deci cumva era transformat, prin procesul de fermentare, care îi schimbă total compoziția și biodisponibilitatea pentru organism”, a spus Lavinia Bratu.
”Iaurtul este un probiotic extraordinar, vorbim despre alimentele medicament, și unul dintre alimentele medicament sunt aceste probiotice și prebiotice.
Am scris două articole legate de alimentele funcționale, am lucrat foarte mult și toate sunt bazate pe studii”, a explicat medicul nutriționist Lavinia Bratu în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Laptele conține o varietate de nutrienți esențiali pentru organismul uman. Iată o listă cu principalele elemente nutritive din lapte:
1. Proteine: Laptele este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, cum sunt cazeina și proteinele din zer, esențiale pentru creștere și repararea țesuturilor.
2. Grăsimi: Conținutul de grăsime variază în funcție de tipul de lapte (de exemplu, lapte integral, semi-degresat, degresat). Grăsimile din lapte oferă energie și contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile.
3. Carbohidrați (lactoză): Lactoză este principalul carbohidrat din lapte, furnizând energie rapidă. Unii oameni au intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că nu o pot digera bine.
4. Calciu: Laptele este una dintre cele mai bune surse de calciu, necesar pentru sănătatea oaselor și a dinților.
Vitamine:
Vitamina D: Ajută la absorbția calciului.
Vitamina A: Este benefică pentru sănătatea ochilor și a pielii.
Vitamine din complexul B: Laptele conține vitamine B1, B2 (riboflavină), B12, esențiale pentru metabolismul energiei și funcționarea sistemului nervos al omului.
Minerale: În afară de calciu, laptele mai conține și magneziu, fosfor, zinc și potasiu, toate acestea fiind esențiale pentru sănătatea generală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu