De ce câinele refuză să mănânce. Când trebuie să te îngrijorezi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Câinii sunt de obicei foarte motivați de mâncare, așadar, dacă patrupedul tău începe să nu mai mănânce, este firesc să fii puțin îngrijorat. Există o varietate de cauze, unele mai grave decât altele. Anorexia, de exemplu, reprezintă o lipsă completă de apetit. Câinele refuză orice fel de mâncare și nu mănâncă nimic. 

Este important să observi diferența atunci când discuți despre severitatea simptomelor animalului tău cu veterinarul, deoarece problemele diferite vor cauza niveluri diferite de schimbări în apetit. Anorexia la câini apare atunci când câinele refuză să mănânce. Este esențial să înțelegi de ce câinele a încetat să mănânce, dacă și cum ar trebui să-l forțezi să mănânce și când ar trebui să fii îngrijorat.
 

De ce încetează câinii să mănânce

Există mai multe motive pentru care un câine poate refuza să mănânce. Unele motive pot fi comportamentale, dar altele, mai grave, pot fi cauzate de o boală sau de o problemă medicală a câinelui.

Motive comportamentale

Unii câini devin mofturoși după ce au fost răsfățați de stăpâni și refuză să mănânce dacă nu primesc ce își doresc. Schimbările frecvente în hrana pe care o oferi, multe recompense și răsfățul cu mâncare pot cauza probleme comportamentale care duc la anorexie.

Boli

De fiecare dată când un câine nu se simte bine, din cauza unei boli sau a unei afecțiuni, este posibil să nu vrea să mănânce. Bolile de ficat și rinichi, afecțiunile intestinale sau blocajele, bolile respiratorii care provoacă probleme de respirație, cancerul și alte probleme pot face ca un câine să înceteze să mănânce. Letargia și alte simptome, cum ar fi vărsăturile și diareea, sunt adesea prezente alături de anorexie la un câine bolnav.

Durere

Orice tip de durere la articulații, mușchi sau spate, durere orală, disconfort abdominal și alte probleme pot provoca suficientă neplăcere încât să facă un câine reticent în a-și înclina capul și a mânca.

Probleme dentare

Problemele dentare, inclusiv dinții rupți, boala parodontală și chiar un obiect înfipt în cerul gurii câinelui, pot duce la anorexie.

Schimbări de mediu

Dacă patrupedul tău este stresat sau speriat - din cauza unui nou cățel sau a unei noi persoane în gospodărie, a unui mediu nou sau a lucrărilor de construcție și altor schimbări din casă - ar putea refuza să mănânce.

Efecte secundare

Medicamentele pe care le ia câinele tău pot cauza lipsa apetitului. Discută cu veterinarul pentru a vedea dacă doza poate fi ajustată sau dacă se poate face ceva pentru a reduce efectele secundare. Pe lângă medicamente, vaccinările recente pot face, de asemenea, ca un câine să nu se simtă bine și, prin urmare, să nu vrea să mănânce.

Obstrucție

Unii câini mănâncă lucruri precum șosete, jucării de pluș, pietre și alte obiecte care nu sunt digerabile. Acest lucru poate duce la o obstrucție și poate face ca patrupedul tău să nu mai vrea să mănânce.

2. Sursa foto... (caine-terrier-dog-_65550900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Ce să faci dacă patrupedul tău nu mănâncă

Nu ar trebui să-ți forțezi câinele să mănânce. În schimb, dacă un câine pierde în greutate, veterinarul poate să-ți recomande hrănirea asistată a câinelui. Alimentele umede diluate sau formule speciale pot fi administrate prin seringă în gura câinelui, dar acest lucru trebuie făcut lent. Dacă este hrănit prea repede sau dacă refuză să înghită mâncarea, acesta ar putea să o aspire, ceea ce ar duce la intrarea alimentelor în căile respiratorii în loc de esofag. Nu se recomandă să încerci să forțezi hrănirea câinelui fără instrucțiuni și îndrumări specifice de la veterinar. Deoarece există metode mai sigure și mai eficiente de a îmbunătăți apetitul câinelui tău, forțarea hrănirii câinilor este rareori recomandată.

Cel mai sigur lucru pe care să-l faci, dacă ești îngrijorat de sănătatea sau comportamentul animalului tău de companie, este să contactezi veterinarul. Acesta va putea să-ți ofere îndrumări despre ce să cauți și când să te îngrijorezi. Ei cunosc istoricul animalului tău și ar putea oferi sfaturi sau alimente care să-l facă să mănânce mai repede.

Dacă patrupedul tău refuză să mănânce, dar se comportă normal în alte privințe, poți continua să oferi mâncare și să monitorizezi câinele pentru orice alte schimbări timp de 12 până la 24 de ore. Dacă anorexia persistă sau dacă animalul începe să piardă în greutate, nu se comportă normal, vomită, are diaree sau observi alte schimbări, contactează imediat veterinarul, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel