Potrivit studiilor, câinii sunt în acord cu familiile lor, înțeleg tot felul de aspecte ale propriului nostru comportament și urmăresc indiciile noastre. Iată de ce câinii fac cu ochiul!
Megan Conrad, consultant veterinar, spune că a face cu ochiul este adesea un comportament intenționat, cu diferite semnificații, dar ar putea exista și câteva motive de sănătate în spatele lui.
„A face cu ochiul poate fi un semn de afecțiune. Câinele este liniștit, caută atenție sau imită stăpânul dacă acesta este un gest pe care îl face frecvent”, spune Conrad. De asemenea, cățelușul tău s-ar putea să te urmărească de la distanță și dacă îți face cu ochiul poate însemna „Hei, ce mai faci?” sau „Te iubesc atât de mult!”
Dacă încerci să descifrezi ce înseamnă când un câine îți face cu ochiul, trebuie să ții cont și de limbajul corpului sau. Dacă coada este ridicată, se clătină și are urechile ridicate, acest lucru arată interes sau este o cerere de atenție.
Câinii care se ghemuiesc, se rostogolesc pe spate sau își strecoară coada între picioare pot comunica că sunt supuși. Ei fac frecvent gesturi de acest gen pentru a arăta că nu vor să facă rău. Făcutul cu ochiul, clipitul, plecăciunile, coborârea capului și a urechilor sunt modalități suplimentare prin care puii te lasă să știi că sunt dornici să vă înțelegeți.
A face cu ochiul frecvent, mai ales cu același ochi, poate fi un semn că ceva nu este în regulă. Câinii pot fi predispuși să închidă un ochi în mod repetat dacă se confruntă cu durere, sensibilitate la lumină sau disconfort. La fel ca oamenii, câinii fac cu ochiul sau clipesc atunci când intră în contact cu un iritant, cum ar fi praful, murdăria sau părul. Alte motive pentru care câinii fac cu ochiul se datorează simptomelor unei infecții oculare.
„Dacă observați secreții, clipire frecventă sau involuntară (numită blefarospasm), roșeață în ochi sau în jurul ochiului sau orice vătămare, programați imediat o întâlnire la medicul veterinar”, spune Conrad.
O altă cauză a clipirii și a clipirii frecvente este entropionul, o afecțiune genetică a ochilor care afectează rasele brahicefalice cu sprâncene grele, fețe plinuțe și nas scurt. Pe măsură ce ligamentele colțurilor exterioare ale ochilor lor se lasă, acest lucru face ca pleoapele să se slăbească spre interior. Vestea bună este că această afecțiune este adesea corectată cu succes prin intervenție chirurgicală.
Dar, în general, a face cu ochiul este un comportament normal, observat frecvent la câini. Dacă al tău este predispus să facă ocazional cu ochiul, nu va fi nevoie de mult timp pentru a-ți da seama ce încearcă să comunice și ai putea chiar să te distrezi făcându-i cu ochiul înapoi sau învățându-l să facă cu ochiul la semnal, potrivit Dailypaws.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu