Câinilor le place să ronțăie oasele pentru gustul lor, iar dacă un os este foarte iubit, câinele ar putea chiar să-l îngroape. Pentru oameni, acest comportament poate părea ciudat. Un specialist a explicat comportamentul patrupezilor.
„Motivul pentru care un câine îngroapă un os este pentru a-l păstra pentru mai târziu”, a declarat Teoti Anderson, antrenor profesionist de câini, pentru Live Science. „Când nu știi când îți vei primi următoarea masă, este logic să ascunzi resturile.”
Actul de îngropare a oaselor este un tip de „caching a hranei”, adică depozitarea proviziilor de hrană disponibile în scopul accesării ulterioare. Este un comportament comun la multe specii de păsări și mamifere, inclusiv la strămoșii câinilor domestici - lupii gri.
În timp ce lupii, care sunt cunoscuți pentru abilitățile lor viclene de vânătoare, tind să rămână într-o zonă mult timp pentru a-și devora prada în întregime, ei vor transporta și îngropa ocazional rămășițele, potrivit unui studiu din 1976 publicat în revista Ethology.
Uneori, instinctul de a îngropa lucrurile nu are nimic de-a face cu păstrarea alimentelor sau cu protejarea lor. Potrivit lui Cesar Millan, îngroparea poate fi un mod al câinelui de a savura mâncarea din nou mai târziu. Poate fi, de asemenea, o modalitate pentru câinii plictisiți de a iniția un joc cu stăpânul lor sau o metodă de ameliorare a stresului pentru câinii anxioși.
Unele rase, cum ar fi terrierii, sunt mai predispuși la săpături, fie că îngroapă mâncare, fie că fac gropi fără niciun motiv anume. „Câinilor crescuți special pentru a vâna le place adesea să îngroape jucării și oase”, a spus Anderson. „Deci, nu este neobișnuit să vezi un terrier îngropând un os sub pernele canapeei”. Anderson a adăugat că, dacă un câine nu are un instinct de îngropare, nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare.
„Unii câini ascund un os și apoi îl ignoră timp de o săptămână. Unii câini par nehotărâți și își mută premiul de 20 de ori înainte de a stabili un [loc]. Alți câini îngroapă un os și îl uită cu totul”, a spus Anderson.
Câinii au un simț al mirosului incredibil de ascuțit, de aproximativ 10.000 până la 100.000 de ori mai puternic decât cel al oamenilor, potrivit cercetărilor din revista Applied Animal Behavior Science, așa că amintirea ascunzătoarelor lor este rareori o problemă.
Pe lângă oase, ce lucruri le place câinilor să îngroape? „Am cunoscut odată un câine care îngropa pietre. Habar n-am de ce aceste pietre erau atât de speciale, dar erau speciale pentru el”, a spus Anderson pentru Live Science.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu