De ce câinii ling mobilierul din casă

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Linsul poate fi un comportament normal pentru câini. Acest comportament poate fi inofensiv sau poate deveni enervant. Dar de ce ling câinii mobila? Cele mai comune motive pentru acest comportament sunt stresul și anxietatea, deși pot exista și alte cauze.
 
 

5 motive pentru care câinii ling mobila

Plictiseala

Un câine poate linge mobila din plictiseală. Câinii, în special cei tineri, au multă energie. Adesea, pe parcursul zilei, când stăpânii sunt plecați la serviciu, câinii acumulează energie pe care nu știu cum să o consume. Fără nimeni acasă cu care să se joace, mulți câini își consumă energia cu ajutorul unor obiecte pe care, în mod normal, nu le-ar linge. În majoritatea cazurilor, acesta nu este un comportament problematic, dar dacă nu este abordat, linsul poate duce la distrugerea obiectelor. Creșterea stimulării mentale prin jocuri, plimbări lungi și sesiuni scurte de dresaj poate fi o metodă excelentă de a preveni plictiseala.

Stres

Stresul la câini se poate manifesta prin linsul mobilei sau al altor obiecte. De obicei, este vorba de un stresor temporar și de scurtă durată, precum o mutare, o persoană sau un animal nou în casă, vreme rea, plecarea stăpânului de acasă sau altele. Linsul mobilei este un semn că patrupedul tău este stresat din cauza acestor evenimente. Ia în considerare creșterea exercițiilor fizice, suplimentelor sau medicamentelor anti-anxietate, schimbările de mediu și alte metode de reducere a stresului atunci când observi acest comportament.

Anxietate

Anxietatea este frecventă la câini și implică stres pe termen lung. Problemele care pot cauza stres temporar pot duce și la anxietate, dar în aceste cazuri, câinele nu se adaptează cu succes. Mulți câini suferă de anxietate regulată atunci când stăpânii pleacă de acasă. Acești câini pot încerca să se calmeze lingând mobila sau alte obiecte din casă. Dacă nu este tratată, anxietatea poate deveni patologică și foarte dificil de corectat.

Tulburare Obsesiv-Compulsivă

În cazuri mai severe, unii câini suferă de o tulburare mentală reală, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă. Acești câini tind să lingă mobila și alte obiecte, nu doar când sunt lăsați singuri, ci și în prezența oamenilor și a stăpânilor lor. Acest comportament nu poate fi ușor descurajat. Dacă descrie comportamentul câinelui tău, este necesară o intervenție veterinară.

Cauze medicale

Uneori, un câine care începe brusc să lingă mobila poate suferi de o afecțiune medicală. Aceste afecțiuni pot include durere, disfuncție cognitivă canină sau probleme gastrointestinale. Dacă patrupedul tău începe să manifeste un comportament anormal, este imperativ să fie consultat de un medic veterinar cât mai curând posibil.

2. Sursa foto... (caine-terrier-dog-_65550900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Ce obiecte ling câinii de obicei

În general, câinii tind să lingă obiecte mai moi și, de asemenea, acelea care sunt ușor accesibile. Printre țintele frecvente se numără lenjeriile, păturile și prosoapele pe care câinele se așează de obicei. Alte obiecte de mobilier din casă care sunt adesea lăsate sunt canapelele, scaunele, lenjeriile de pat și covoarele.

Cum să oprești câinii să lingă mobila

Primul pas pentru a combate acest comportament la câinele tău este să încerci să identifici cauza. Această determinare îți va permite să aplici strategii care pot ajuta atât câinele tău, cât și mobila.

Dacă bănuiești că plictiseala este cauza, poate fi extrem de util să petreci mai mult timp cu câinele, să-l scoți la plimbări și să adaugi exerciții fizice, atunci când este posibil din punct de vedere medical. În momentele în care câinele trebuie să rămână singur acasă, lasă luminile aprinse, deschide un radio sau televizorul și asigură-te că are la dispoziție suficiente jucării. 

Controlul stresului, cât mai mult posibil, poate fi, de asemenea, benefic pentru câinele tău. 

Dacă ai îngrijorări legate de o posibilă afecțiune medicală, ar trebui să faci o programare la medicul veterinar cât mai curând posibil.  Medicul veterinar este cel mai potrivit pentru a diagnostica și trata tulburările de anxietate, precum și a posibilei tulburări obsesiv-compulsive, potrivit Thesprucepets.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel