De ce câinii sapă gropi. Ce trebuie să faci ca să îi oprești

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik

Unul dintre comportamentele care pot enerva cel mai mult proprietarii de câini este săpatul. Înțelegerea motivelor pentru care câinii sapă este esențială pentru a controla acest comportament, mai ales dacă săpatul reprezintă doar un simptom al unei probleme mai complexe.

Iată câteva motive pentru care câinii sapă: 

Genetica

Genetica joacă un rol cheie în temperamentul câinilor noștri, iar tendința de a săpa nu face excepție. Dacă în curtea ta există popândăi sau alte animale mici, există o șansă mare ca patrupedul tău să sape în încercarea de a-i prinde. De fapt, unii câini se bucură pur și simplu să sape în căutarea prăzii, așa că s-ar putea să ai o curte care arată ca un brânză elvețiană!

Eliberare de Stres

Săpatul poate fi distractiv pentru câini, reprezentând o modalitate excelentă pentru ei de a elibera stresul. Acest stres poate apărea în mai multe feluri, dar cei mai activi săpători sunt fie foarte plictisiți, fie suferă de anxietate. Câinii lăsați singuri pentru prea mult timp, fără ocupație, recurg adesea la săpat.

Câinii cu anxietate au nevoie de o modalitate de a-și canaliza emoțiile negative în ceva productiv și pot deveni obsedați de săpat. Săpatul oferă stimulare mentală și fizică, ceva necesar pentru a reduce sentimentele de plictiseală și anxietate.

Evadare

Unii câini sunt adevărați artiști ai evadării. Dacă nu pot trece peste sau prin ceva, ei vor încerca să treacă pe sub. Pentru mulți câini, această strategie funcționează destul de bine. Mulți oameni nu au garduri care să meargă sub pământ, astfel încât câinii pot săpa ușor pe sub ele, creând tunelul perfect pentru a se strecura. Dacă câinele tău este un artist al evadării, ar trebui să iei în considerare de ce încearcă să iasă din curte. De cele mai multe ori, acest comportament se datorează, de asemenea, plictiselii sau anxietății.

Adăpost

Câinii caută natural adăpostul bârlogurilor. Deși nu este la fel de evident în cazul animalelor de companie domestice, canidele sălbatice încă mai sapă vizuini. Bârlogurile sunt mai răcoroase în vremea caldă, mai călduroase în vremea rece (motiv pentru care multe rase nordice, precum Husky Siberian, sunt cunoscute pentru săpat), și este un adăpost în care se simt în siguranță. Săpatul pentru construirea vreunui adăpost este foarte natural pentru câini și este un comportament dificil de stopat dacă patrupedul tău se bucură să își construiască un adăpost în aer liber.

Ce trebuie să faci

Chiar dacă înțelegerea motivelor pentru care câinii sapă poate ajuta la gestionarea comportamentului, adesea este foarte dificil să îl oprești. Săpatul este un comportament natural, în special dacă ai o rasă care a fost creată pentru săpat în timpul vânătorii sau un câine care are instinctul de a săpa pentru construirea vizuinilor.

În aceste cazuri, instinctul și dorința de a săpa sunt atât de mari încât adesea nu este corect să ceri câinelui să se oprească. În schimb, să nu îi lași niciodată nesupravegheați, oferirea de comportamente alternative sau furnizarea unui loc special în curte îi va ajuta să controleze săpatul.

Dacă câinele tău sapă din cauza stresului, va trebui să abordezi cauza stresului înainte de a acționa asupra săpatului în sine. Oricare ar fi motivul, săpatul poate fi gestionat și uneori complet oprit, dar este nevoie de timp, răbdare și înțelegere a comportamentului câinelui, potrivit Akc.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel