De ce călătoria în timp este imposibilă. După "paradoxul bunicului", o altă teorie vine cu explicații

foto: Freepik
foto: Freepik

O nouă teorie a fizicienilor explică de ce călătoria în timp este imposibilă.

Pe baza unui studiu recent s-a ajuns la concluzia că, din perspectiva comportamentului unei unde, nu se produce nicio schimbare în impulsul acesteia la trecerea dintr-un mediu în altul. Acest impuls rămâne conservat, conform informațiilor de pe sciencealert.com.

Explicația științifică

În spațiu, lumina parcurge constant o distanță de 299.792.458 de metri în fiecare secundă, fără abatere. Dar situația se schimbă atunci când lumina se confruntă cu câmpurile electromagnetice care înconjoară acumulările de materie. Cu cât aceste acumulări de materie sunt mai masive, cu atât viteza luminii scade mai mult, ajungând chiar la o imobilitate aparentă în cazul apropierea de găurile negre. Acest fenomen poate fi observat și atunci când lumina care trece printr-un pahar cu apă sau în fenomenul de separare a undelor electromagnetice într-un curcubeu.

Chiar dacă fizicienii pot explica această întârziere folosind ecuații dezvoltate în secolul al XIX-lea pentru a descrie comportamentul luminii și electromagnetismul, ei încă nu au reușit să surprindă complet și în mod adecvat modificarea bruscă a vitezei de propagare a luminii atunci când aceasta trece prin medii diferite în cadrul măsurătorilor de unde fizică.

Aici sunt câteva motive care susțin această concluzie:

Paradoxul bunicului: Unul dintre cele mai cunoscute argumente împotriva călătoriei în timp este "paradoxul bunicului". Acest paradox presupune că, dacă cineva ar călători în trecut și ar împiedica oamenii să se întâlnească sau să se căsătorească, ar modifica linia timpului și ar crea o situație paradoxală în care acel individ nu s-ar fi născut pentru a călători în trecut. Acest tip de paradox ridică întrebări fundamentale cu privire la consistența temporală.

Teoria relativității: Conform teoriei relativității a lui Albert Einstein, viteza luminii în vid reprezintă o constantă universală și limită superioară de viteză pentru toate particulele și informațiile. Orice obiect sau ființă ar trebui să depășească această viteză pentru a călători în timp, ceea ce pare imposibil din punct de vedere teoretic.

Nevoia de energie negativă: Conform unor teorii care permit călătoria în timp, cum ar fi teoria găurilor de vierme (vortexuri), ar fi nevoie de o cantitate imensă de energie negativă pentru a deschide astfel de portaluri. În prezent, nu avem o cunoaștere practică a acestei energii, iar conceptul său rămâne o chestiune teoretică.

Cert este că, până în prezent, nu există nicio dovadă empirică care să susțină călătoria în timp. 

Cu toate acestea, cercetarea științifică este în curs de dezvoltare, iar teoriile actuale pot evolua sau pot apărea teorii noi care ar putea arunca o nouă lumină asupra călătoriei în timp. În stadiul actual al cunoașterii noastre, călătoria în timp este în general considerată drept o speculație teoretică sau o temă pentru ficțiune și filosofie, mai degrabă decât o posibilitate practică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel