În cele mai fierbinți zile de vară, s-ar putea să ne trezim că ațipim în mijlocul zilei. De ce se întâmplă asta?
Ei bine, se întâmplă pentru că temperatura afectează durata comportamentului uman, de la alimentație și niveluri de activitate până la ciclurile somn-veghe. Este posibil să dormim vara și să ne ridicăm încet din pat în diminețile mai reci. Dar legătura dintre neuronii senzoriali și neuronii care controlează acest ciclu nu este înțeleasă complet. Neurobiologii de la Northwestern University au găsit câteva indicii despre ceea ce se întâmplă.
Într-un nou studiu, publicat în revista Current Biology, cercetătorii au descoperit că muștele de fructe sunt preprogramate să tragă un pui de somn în mijlocul zilei. O continuare a lucrării lor de biologie din 2020 care a identificat un termometru pentru creier activ doar pe vreme rece, noua lucrare explorează un circuit similar de „termometru” pentru temperaturile calde. „Oamenii pot alege să tragă un pui de somn într-o zi fierbinte, iar în unele părți ale lumii aceasta este o normă culturală, dar ce alegi și ce este programat în tine?” a spus Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie la Colegiul de Arte și Științe Weinberg. „Desigur, nu este cultură în muște, așa că ar putea exista de fapt un mecanism biologic de bază foarte puternic, care este trecut cu vederea la oameni”. Gallio a adăugat că echipa este interesată să analizeze efectele pe termen lung ale temperaturii asupra comportamentului și fiziologiei pentru a înțelege impactul încălzirii globale, uitându-se la modul în care speciile sunt adaptabile la schimbare.
Cu siguranță am observat cu toții că după anumite mese ni se face somn. Și nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitați la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină și ce e de făcut? Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriționistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm. Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina - hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna. De fapt, problema o reprezintă un cumul de factori, cum ar fi combinațiile grele de alimente, care se fac mai ales la mesele festive, de sărbători, când suntem tentați să gustăm din multe preparate.
Având grijă să mâncăm porții mici de alimente, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Copiilor li se dă, de pildă, acel pahar cu lapte cald în asociere cu miere tocmai pentru a induce acea stare de somnolență. Deci, e foarte important cu ce combinăm acest tip de elemente, mai ales cele proteice, care se digeră foarte greu, cum este carnea de vită, de curcan, de pui, pentru că și acestea conțin triptofan. La acestea se adaugă nucile şi semințele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu