Cancerul ovarian este unul dintre cele mai comune în rândul femeilor, dar continuă să fie greu de depistat într-un stadiu incipient, lucru care duce la mortalitate.
Cancerul ovarian - cauza morții actriței Edith Gonzalez - rămâne tăcut, de cele mai multe ori, până în faza a treia sau chiar a patra, a spus profesorul Sudha Sundar din Marea Britanie, specialistă în acest tip de cancer, citat de BBC MUNDO. În aceste stadii, șansele de supraviețuire sunt reduse. 90% dintre femeile cu cancer ovarian în stadii incipiente ajung să trăiască și cinci ani după diagnosticare, dar procentul se reduce la 40%, chiar 30% în momentul în care boala este depistată în fază terminală.
Soluția este, prin urmare, găsirea unei mai bune metode de detectare, dar nu este ușor, avertizează medicul.
Unul dintre motivele pentru care cancerul ovarian este depistat greu este că simptomele sunt confuze. Abia de vreo cinci ani, medicii au început să găsească simptome specifice. Înainte se spunea că este o boală mortală silențioasă.
umflare abdominală
senzație rapidă de plinătate atunci când mâncați
îngrășare sau slăbire semnificativă
durere în zona pelvină
schimbări în obiceiurile intestinale, cum ar fi început de constipație sau diaree
necesitatea frecventă de a urina
Problema este că aceste simptome sunt comune cu ale altor boli mai puțin grave, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, durerea premenstruală sau menopauză. Consecința, spune profesorul Sundar, este că femeile nu dau importanță, iar medicii primari nu asociază aceste simptome cu cancerul, iar boala continuă să progreseze într-o etapă tardivă.
Este curios că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă de exemplu cu alte tipuri de cancer ginecologic, cum ar fi cancerul de col uterin, în care există teste și chiar vaccinuri, în cazul cancerului ovarian nu am progresat atât de mult.
Un examen pelvin cu greu poate depista cancerul ovarian. Există, de asemenea, teste specifice, în principal două, dar niciunul nu se face în mod obișnuit și nici nu s-au dovedit a fi suficient de fiabile.
Multe femei cu cancer ovarian au nivele ridicate de CA-125, dar nu este o regulă. În plus, nu toate femeile cu valori mari ale CA-125 au fost diagnosticate cu cancer ovarian. Eu, de exemplu, fiind diagnosticată cu endometrioză, am avut CA-125 și 2.000, dar după operație 25. Din păcate, acest test detectează numai jumătate din cazurile de cancer ovarian în stadiul incipient. Altă metodă este ecografia transvaginală. Se examinează uterul, trompele uterine și ovarele cu intenția de a găsi mase (tumori) în ovar, dar nu se poate detecta dacă această tumoare este benignă sau malignă. Testul poate ajuta în unele cazuri, dar din nou este nu la fel de precis cum ne-am dori. Este o provocare pentru comunitatea științifică să găsească teste mai bune pentru a ajuta la detectarea bolii în stadii incipiente.
Până atunci, profesorul insistă că, în cazul în care o femeie are oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să meargă la doctor și să facă toate testele posibile.
De asemenea, trebuie să fim atenți la factorii de risc, cum ar fi istoricul în care au existat cazuri de cancer ovarian sau de sân. Acest tip de cancer afectează, în principal, femeile de peste 70 de ani, dar apare și la unele femei înainte de menopauză, spune expertul citat de BBC MUNDO.
Pentru că, în rândurile de mai sus am vorbit despre analiza CA-125, vă prezentăm ce am vorbit cu medicul Voicu Simedrea despre acest subiect.
Markerul CA-125 este asociat de cele mai multe ori cu cancerul ovarian și există impresia greșită că nivelul crescut al CA-125 în sânge înseamnă cancer ovarian sau că nivelul normal înseamnă absența cancerului. În realitate, CA-125 mărit poate însemna și endometrioză.
"Am avut endometrioză, chist de 6 cm, cu un CA 125 de 2.100, 3.100 și 1.900 (analiză repetată la trei centre diferite în zile consecutive). Operația a decurs foarte bine, la biopsie rezultatul a fost clar: endometrioză. Am fost la trei controale după operație, totul este bne, dar am vrut să refac analiza, la un an de la operație, iar rezultatul a fost: CA-125=25", ne-a povestit o tânără de 25 de ani care a suferit o operație de endometrioză.
Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie, a explicat - contactat de DC News - care este semnificația analizei CA 125 pornind de la cazul exemplificat mai sus.
Voicu Simedrea: CA-125 nu este un marker specific, el nu este acceptat de ESHRE ca fiind un criteriu de diagnostic al endometriozei. În absența unor tumori anexiale suspecte, el nici măcar nu are vreo relevanță, indiferent de valoarea lui. Cu alte cuvinte, valoarea crescută CA-125 trebuie să se coreleze cu o formațiune suspectă, altfel nu are relevanță. Singura aplicație a CA 125 în endometrioză este la monitorizarea unei eventuale recidive după chirurgia unui stadiu avansat conform ghidurilor ESHRE 2013.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu