De Ce candidează Cristian Diaconescu la prezidențiale. Iepuraș sau bisexual politic- scenariul PMP

Cristian Diaconescu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale
Cristian Diaconescu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale

Elena Udrea a anunțat că PMP îl lansează în cursa pentru alegerile prezidențiale pe Cristian Diaconescu. Consilier la Cotroceni până în urmă cu o lună, numele lui Cristian Diaconescu era vehiculat ca posibil prezidențiabil din partea partidului construit de Traian Băsescu. Elena Udrea a luat prima decizie, după ce a câștigat șefia PMP, hotărând cine să candideze la alegerile prezidențiale din 2014.

Șansele par foarte mici, în acest moment. Sondajele nu îl măsoară pe Cristian Diaconescu, iar cele în care apare nu îl creditează nici cu încredere, nici cu notorietate. Soluția Cristian Diaconescu a mai fost încercată pe post de ”iepuraș”, de candidat fără șanse care face jocurile altuia, mai bine clasat.

 

Iepuraș PSD pentru Sorin Oprescu

 

În 2008, la alegerile locale, era destul de greu pentru un candidat PSD să câștige Capitala, unde PDL îl avea pe Vasile Blaga. Mircea Geoană și Marian Vanghelie nu doreau să îi ofere lui Sorin Oprescu ocazia unui traseu similar cu al lui Traian Băsescu, Primărie-Președinție. Așa că l-au împins în față pe Cristian Diaconescu. Oprescu a candidat independent și a reușit să intre în turul doi, în vreme ce Cristian Diaconescu a obținut doar 12,3%, la nivelul lui Ludovic Orban. În turul al doilea, și-a îndemnat alegătorii să voteze cu Sorin Oprescu, care a câștigat detașat.

Citește și Cristian Diaconescu, candidat la Președinție: NU a existat o discuție cu Traian Băsescu

 

Monedă de schimb pentru Hrebenciuc și Vanghelie

 

Cristian Diaconescu a fost implicat de partid și în negocierile pentru postul de comisar european. Atât în 2006, cât și în 2009, arată hotnews.ro, pesediștii au vehiculat numele lui Diaconescu ca propunere pentru funcția de comisar. Aceste nominalizări interne nu au fost însă oficializate.

 

Candidat care îi dă voturile lui Geoană, înainte de alegeri în PSD

 

În februarie 2010, Cristian Diaconescu a candidat la șefia PSD, după ce Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale. În ziua Congresului PSD, ținut  la Romexpo, s-a retras, după un discurs controversat, în care a anunțat că îi dă voturile lui Mircea Geoană, pentru că a fost spionat de oameni din PSD (?!). Ulterior, a refuzat să dea detalii sau să facă plângere penală.

Citește și CONGRES PMP. Diaconescu, rupt de gruparea Udrea

 

Strategiile PMP în negocierile cu aliații și adversarii

Soluția Cristian Diaconescu evită expunerea Elenei Udrea la o campanie fără șanse la Cotroceni. Intrat în cursa electorală, Cristian Diaconescu poate atrage tirul adversarilor, evitând loviturile către adevăratul candidat sprijinit de Cotroceni.

Alt scop urmărit de PMP cu candidatura lui Cristian Diaconescu poate fi plasarea partidului într-o poziție bună la negocierile care vor avea loc cu concurenții din Dreapta, dar și cu PSD.

Strategia PMP este să îl sperie pe Victor Ponta cu un candidat care poate să ia din voturile electoratului PSD, pentru că este încă asociat cu partidul, cât și pentru că ar avea contacte cu unii lideri locali, dezamăgiți de actuala conducere de la centru.

De asemenea, să creeze impresia că ar putea smulge voturi și din zona de dreapta, sabotând în turul doi candidatul PNL-PDL, dacă nu se ajunge la o înțelegere cu PMP-Traian Băsescu.

 

Corina Drăgotescu: Cristian Diaconescu, bisexual politic

 

Corina Drăgotescu a confirmat, la RTV, acest scenariu, numindu-l pe Cristian Diaconescu ”bisexual politic”, adică un candidat care poate lua voturi și din stânga, de la fostul său partid, și din dreapta, de la electoratul PMP-Traian Băsescu.

Pe de altă parte, dacă negocierile cu alianța PNL-PDL și cu MRU merg bine, un astfel de iepuraș poate fi retras în orice moment, pe motiv că trebuie luptat cu ”răul cel mare”, ”coagulată Dreapta” etc.

 

Traseu controversat al candidatului Dreptei la Cotroceni

 

După demisia din PSD, a intrat în UNPR, structură de stânga, unde se regăseau mai ales adversari ai lui Mircea Geoană din partid. A părăsit UNPR în 2012, rămânând fidel lui Traian Băsescu, care l-a menținut în echipa sa de consilieri până la intrarea în PMP; aflat la dreapta spectrului politic.

Diaconescu a mai plecat din PSD în 2006, scrie hotnews.ro, în semn de protest că la Curtea de Conturi urma să fie instalat Ovidiu Ispir, acuzând o înțelegere între PSD, intrat în opoziție, și PNL, aflat la guvernare. Nemulțumirea lui Diaconescu era legată de faptul că Ispir, în calitate de inspector, ar fi condus un control al Curtii de Conturi la Eximbank unde directoare fusese, până în 2005, chiar soția lui, Mariana Diaconescu. În urma controlului, s-a depistat un prejudiciu de câteva milioane de euro. Fostul lider al PSD și-a anunțat demisia din toate funcțiile din partid în direct la radio. Diaconescu a revenit însă în câteva ore asupra deciziei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel