De ce cozonacul NU trebuie mâncat cald, proaspăt scos din cuptor

Cozonac
Cozonac

Din cauza nucii cu zahăr poate fi dublată valoarea energetică din cozonac, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic.

„Dacă e un produs care nu are corespondent în bucătăria altor popoare, eu cred că cozonacul e acela! Poate au și italienii "panettone" al lor, dar nu seamănă cu cozonacul. Cozonacul nu e nici chec, nici prăjitură, nici tort.

Ce e, de fapt, cozonacul?

O pâine fină și puțin dulce, pufoasă și bine crescută, făcută din cea mai albă făină, înobilată cu multe gălbenușuri de ou și unt din cel mai bun și "aromat" cu nucă, cacao, stafide și rahat. Nutritiv, putem spune că, spre deosebire de pâine, care are 230cal în medie, cozonacul ajunge la 350cal. Deci nu putem să-l acuzăm că ar fi un desert periculos, ci mai degrabă un produs de panificație decât de cofetărie.

Care sunt riscurile în cazul lui?

Faptul că poate provoca arsuri și indigestie, mai ales dacă e mâncat cald, proaspăt scos din cuptor. Asteptați pâna a doua zi (dacă rezistați), la 24 ore drojdiile își termină fermentația și nu mai dă arsuri. Tot prost cade și dacă nu e bine crescut/bine copt, nu pentru că gospodina ar fi de vină, ci pentru că îți trebuie un cuptor tare bun, care să coacă domol, pe îndelete, fără să ardă - coptul e câteodată mai important decât compoziția/aluatul.

Fiți blânzi și la capitolul umplutură, din cauza nucii cu zahăr putem dubla valoarea energetică, de aceea panettone (care e doar cocă simplă cu stafide) are sub 300cal", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

VEZI ȘI: Nutriționist celebru, despre cârnații de Crăciun "mai gustoși decât friptura"




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel