EXCLUSIV  De ce creierul nu îți dă voie să evoluezi. Psihologul Dămășaru: Nu-l interesează dacă ești fericit, depresiv, anxios / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Psihologul Costin Dămășaru a fost invitat la emisiunea „D'Economic News", de pe DC News și DC Business, unde a vorbit despre rolul creierului. 

Doctorul în management și psihologul Costin Dămășaru, a explicat, în cadrul emisiunii realizate de Alex Vlădescu, care este rolul creierului, exemplificând de ce nu pot oamenii evolua. 

Cum începe totul

„Cei interesați intră pe site-ul nostru și se face o evaluare care este de fapt o discuție exploratorie, o mapare a creierului. Evaluarea respectivă ce ne arată? Cum s-a întâmplat!

Este foarte important să vă spun contextul. Noi suntem suma interacțiunilor neuronale. Felul în care noi mâncăm, dormim, iubim, dansăm, absolut orice este rezultatul interacțiunilor celor peste 86 de miliarde de neuroni din creierul nostru care fac peste 60 de trilioane de conexiuni.

Obiectivul creierului este să te țină în viață, să nu mori, se numește homeostazie. Pe creierul tău nu-l interesează dacă tu ești fericit, depresiv, anxios și pentru asta poate să facă orice. Spre exemplu,  în cazul tuturor oamenilor, obiectivul creierului este să poată să gestioneze stresul zilnic, plus trauma transgenerațională.", a spus Costin Dămășaru. 

Cum se întâmplă asta?

„Creierul ia energia care este finită și o transferă dintr-o parte în altă, astfel încât el are două pedale de accelerație: supraviețuire și evoluție. Când vine un eveniment traumatic major, fie când ești în burta mamei, fie după, creierul face tot ce poate să te țină în viață. Activează o rețea, dezactivează altele, astfel încât la sfârșitul zilei să nu mori, cu costurile aferente.

Problema apare după ce se epuizează, după ce se termină acel eveniment și nimeni nu-i spune creierului că s-a terminat. Nu aude, nu vede asta și rămâne acolo. Creierul dumneavoastră se transformă din protector într-un fel de gardian, temnicer de închisoare, care nu îți dă voie să evoluezi, rămâne acolo. 

Problema e în felul următor: noi suntem ca într-un fel de cușcă mentală care, pe măsură ce înaintăm în viață, se micșorează. De ce? Pentru că sistemul de referință pe care îl folosește creierul pentru a putea procesa informația este unul neactualizat.

De exemplu, să spunem că în sala aceasta intră aer printr-un singur geam și geamul are o sită, un filtru care e murdar. Aerul de afară, oricât de curat ar fi, intră prin filtrul respectiv, se murdărește și noi îl respirăm murdar, indiferent de cât de curat e afară. La fel și cu creierul. Creierul e o masă de grăsime de vreo 1.8 kg într-un acvariu cu lumina stinsă. Nu vede nimic, nu aude nimic. El ce face? Colectează informațiile și apoi le procesează, însă sistemul de referință pe care îl folosește nu este unul actualizat, nu se actualizează automat.

E ca și cum ai avea un telefon, dar rămâne cu același software. Apar foarte multe variante, dar tu nu ți-l actualizezi pentru că nu știi cum. Apar tot felul de programe, de aplicații și tu nu poți să le folosești, le folosești greșit sau consumi foarte mult din energie pentru că softul tău nu e actualizat.", a spus Costin Dămășaru la emisiunea „D'Economic News", de pe DC News și DC Business. 

Vezi mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel