De Ce creşte leul: ipoteză dură, legată de data la care a început aprecierea monedei naţionale

leul
leul

Cursul se îndreaptă vertiginos spre 4 lei pentru un euro. Analiștii văd mai degrabă moneda națională ajunsă la o paritate de 4,02 față de euro, decât la vechiul curs de 4,26. O ipoteză care circulă în mediile economice pune această apreciere pe seama influențelor creditorilor internaționali, în special celor din UE, care profită de un întărirea leului pentru a-și crește exporturile în România. Scopul ar fi reluarea creșterii  în zona euro, prin creșterea competitivității globale a economiilor occidentale. Data la care a început să crească puterea leului coincide cu cea în care România a înregistrat un excedent comercial, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Excedentul a fost de 91 milioane euro. În ianuarie 2010, România înregistra un deficit comercial de 258 milioane euro.

Guvernul pune aprecierea leului față de euro pe seama succesului politicilor de reformă. Cei care au credite sau plătesc servicii raportate la euro, în special de telefonie, se bucură dacă iau salariul în lei. Banca Națională salută de asemenea întărirea leului. Ce explică această evoluție și care sunt riscurile?

Aprecierea este pusă de unii analiști pe seama încrederii în stabilitatea economiei. Este luat în calcul și aportul de valută trimisă în țară de ”stranieri”, în perspectiva sărbătorilor, dar și fondurile suplimentare pompate de băncile străine filialelor din România. Potrivit Ziarului Financiar, peste 8,4 miliarde de euro se află în depozitele pe termen mediu și lung ale nerezidenților. Suma a crescut brusc, în decembrie 2010, cu aproape 1 miliard de euro. De asemenea, Banca Națională a redus rezervele minime ale băncilor comerciale  în euro, ceea ce a crescut fluxul de valută de pe piață.

Totuși, sumele trimise în țară de cei care lucrează în străinătate sunt la un minim al ultimilor ani, reducerea fiind semnificativă față de 2010. Valuta disponibilizată după noua decizie a BNR și cea trimisă în țară de băncile occidentale nu pregătesc reluarea creditării, susțin analiștii citați de ZF. Astfel, ipoteza că occidentalii profită de un leu tare pentru a crește exporturile în România ar putea prinde contur. Politicile economice sunt, oricum, dictate de creditorii internaționali, iar interesul acestora este ”reaprinderea” motoarelor economice din zona euro, fie și pe seama unor piețe mai mici, de interes redus, ca a noastră. De vânzările de pe piața românească profită economiile occidentale fie direct, fie indirect, prin creșterea competitivității pe terțe piețe a firmelor care exportă în românia.

În mod normal, o țară aflată în criză și care vrea să recupereze distanța față de economiile dezvoltate, își devalorizează moneda națională, pentru a crește exporturile, cum a făcut Italia sau cum face acum China. România își permite o monedă puternicpă, asigurând competitivitatea exporturilor prin costurile mici cu forța de muncă. Salariile sunt mici și scad, iar sindicatele nu au cum să protesteze, noile modificări ale Codului Muncii și desființarea a numeroase locuri de muncă punând o presiune serioasă pe salariați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel