De regulă, în perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii se întristează mai mult decât în restul anului. Și asta pentru că, spun psihologii, Crăciunul și Revelionul ne reamintesc că după petrecere și după ce darurile au fost desfăcute rămânem singuri, noi cu noi.
Există mai mulți factori care pot contribui la sentimentele de tristețe sau depresie în timpul sărbătorilor, potrivit healthpartners.com. Sunt însă voci care susțin că depresia se instalează, de fapt, după sărbători, în ianuarie când, conform statisticilor, cazurile de suicid se înmulțesc.
Presiunea socială și așteptările crescute: Sărbătorile aduc de obicei așteptări sociale ridicate privind fericirea, bucuria și succesul. Această presiune de a ne conforma unui anumit standard poate duce la stres și anxietate.
Singurătatea: Pentru cei care sunt singuri sau care au pierdut pe cineva drag sărbătorile pot amplifica sentimentele de singurătate și izolare.
Amintirile dureroase: Sărbătorile pot reînvia amintiri dureroase, mai ales pentru cei care au pierdut pe cineva sau au trecut prin experiențe dificile în timpul acestor perioade.
Stresul financiar: Cheltuielile mari de Crăciun și Revelion pot cauza stres financiar, ceea ce poate afecta starea de spirit și bunăstarea emoțională.
Schimbările sezoniere: Lipsa luminii naturale și vremea rece pot influența starea de spirit.
Comparația cu alții: Compararea propriei vieți cu ceea ce pare a fi fericirea altora, așa cum este prezentată pe rețelele sociale sau în mass-media, poate contribui la sentimente de inutilitate sau insuficiență.
Prea multe lucruri de făcut: Aglomerația de evenimente și activități în timpul sărbătorilor poate duce la oboseală și epuizare, contribuind la sentimente de depresie.
Dacă te confrunți cu sentimente persistente de tristețe sau depresie în timpul sărbătorilor, este important să vorbești cu un profesionist în sănătate mentală pentru a obține sprijin și consiliere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News