Chiar pot pisicile să fie geloase? Află cum își arată acest sentiment și ce poți face în această privință!
Multe persoane - inclusiv specialiști în comportamentul animalelor - consideră că pisicile manifestă o formă de gelozie, dar aceasta este diferită de invidia umană.
La pisici, gelozia se poate manifesta prin agresivitate. Acestea devin agresive față de alte pisici care le amenință siguranța, mai ales dacă statutul sau teritoriul lor este compromis. Agresivitatea apare adesea atunci când o pisică nu se simte în controlul mediului său.
Pisicile pot deveni geloase și stresate din mai multe motive legate de nesiguranță. Nesiguranța poate apărea ori de câte ori sunt schimbări mari în casă, iar pisica ta nu se simte în controlul mediului său.
Oamenii sau animalele noi din casă pot face pisicile să devină geloase în două moduri: stres din cauza resurselor mai puține, pentru că noul venit le va lua, și nesiguranță legată de locul lor în gospodărie și cantitatea de atenție pe care o vor primi comparativ cu noul venit.
Majoritatea pisicilor au un „teritoriu” acasă și pot fi pretențioase cu privire la cine pătrunde în el. Dacă o altă pisică (sau chiar un câine, un animal străin sau un vizitator uman) invadează acest spațiu, pisica devine adesea stresată și poate reacționa agresiv față de intrus, încercând să-l alunge și să-și restabilească siguranța.
Gelozia față de prezența unei alte pisici este foarte frecventă. Toate pisicile au personalități diferite, iar unele devin ușor nesigure și arată gelozie. Este important să fii atent la comportamentul pisicii tale și să observi semnalele și declanșatoarele acestora.
Poți observa agresivitate între pisici atunci când două pisici sunt stresate din cauza faptului că trebuie să trăiască în apropiere una de cealaltă. Agresivitatea între pisici poate apărea atât între pisici care nu se cunosc (precum pisicile de cartier), cât și între pisici care trăiesc împreună.
Este foarte important să fii atent atunci când introduci o pisică nouă în gospodăria ta. Agresivitatea este adesea amplificată de hormoni, așa că sterilizarea pisicilor poate ajuta. Consultă-ți veterinarul pentru sfaturi despre cum să introduci în siguranță o pisică nouă.
Unele pisici sunt pur și simplu mai încrezătoare decât altele. Pisicile care se simt nesigure pot arăta comportamente diferite care pot fi interpretate ca gelozie. Semnele includ agresivitate (cum ar fi șuierături, lovituri, mârâit sau chiar atacuri nemotivate) și comportamente de stres (cum ar fi ascunderea).
Unele pisici vor demonstra chiar și comportamente distructive. Semnele de nesiguranță variază de la o pisică la alta. Dacă observi schimbări în personalitatea pisicii tale, vorbește cu veterinarul tău. Aceștia te pot ajuta să găsești sursa stresului, fie că este vorba de o problemă medicală, de gelozie sau de altceva.
Pisicile nu devin nesigure decât dacă au un motiv, așa că cel mai bun mod de a opri aceste comportamente este să identifici și să elimini cauzele subiacente.
Uneori problema poate fi un alt animal sau o persoană din mediul lor. Pisicile se simt cel mai bine într-un mediu stabil și consistent, unde pot exercita controlul. Pisica ta ar putea avea nevoie de un spațiu propriu, care să nu fie invadat de un nou animal sau persoană din gospodărie.
Asigură-te că acorzi pisicii tale multă atenție și timp. Dacă trebuie să se adapteze la o schimbare majoră în viață, las-o să o facă în ritmul ei. Cere ajutorul veterinarului sau al unui specialist în comportamentul animalelor dacă pisica ta nu se adaptează bine, potrivit Petmd.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu