De ce donăm un sistem Patriot Ucrainei. Radu Tudor: România nu pierde nimic, ba dimpotrivă

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Analistul militar Radu Tudor a vorbit despre decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au decis joi donarea către Ucraina a unui sistem Patriot. Analistul militar Radu Tudor a comentat această decizie.

„Trebuie să ajutăm acum Ucraina cu tot ceea ce putem, în așa fel încât ceea ce se întâmplă în zona Harkov să rămână acolo. Invadatorii ruși să nu se apropie de partea de sud, să nu facă o joncțiune cu Odesa și să nu creeze o presiune asupra frontierelor noastre, asupra gurilor Dunării. 

România este țara care are cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina, drept pentru care avem în momentul de față un interes direct ca Ucraina să poată respinge acest nou val al invaziei rusești.

Câte sisteme Patriot are România

Țara noastră are șapte sisteme Patriot comandate în Statele Unite, iar în momentul de față, pe teritoriul României se află patru astfel de sisteme. 

Două dintre aceste sisteme sunt deja operaționale, adică ele sunt incluse în sistemul național de comandă și control, sunt funcționale și au fost deja testate pe zone mai ample de pe teritoriul României.

Mai sunt încă două sisteme care sunt în pregătire pentru a fi integrate în sistemul național de comandă și în momentul în care vor fi gata, toate aceste patru sisteme vor fi introduse în sistemul NATO. 

În acest moment, celelalte trei vor veni în 2027, potrivit angajamentului luat de producătorul Raytheon. 

România, dacă va dona și, evident, hotărârea CSAT este în acest sens, nu va dona din cele două sisteme operaționale care în momentul de față acoperă și protejează teritoriul României. Ţara noastră va dona unul din cele două sisteme care sunt în pregătire, deci care n-au intrat deja în sistemul național de comandă și control. În plus, sistemul care va fi donat va fi înlocuit de alte sisteme.

Radu Tudor: România nu pierde nimic, ba dimpotrivă, câștigăm

Pe teritoriul României, în momentul de față se află mai multe sisteme antirachetă, care, evident, în primul rând protejează teritoriul nostru, dar și teritoriul Alianței. E vorba de cea mai mare investiție americană militară făcută după terminarea Războiului Rece: 1,1 miliarde de dolari pentru scutul antirachetă de la Deveselu. 

Avem sisteme de apărare antiaeriană Mamba pe care francezii le-au adus la Cincu, acolo unde se află grupul de luptă al NATO. Avem o brigadă americană la Mihail Kogălniceanu. Încet, încet și acolo cei 3000 de militari americani vor construi capacități de protecție antiaeriană. 

Așadar, ceea ce va ieși din sistemul nostru nu este încă operațional. Noi dăm dintr-o rezervă pe care o avem și, mai mult decât atât, aliații din NATO, Franța, Statele Unite și alții vor compensa nevoile noastre de apărare antiaeriană. 

Aşadar, România nu pierde nimic, ba dimpotrivă, câștigăm pentru ceea ce ne interesează ca Ucraina să respingă ofensiva Rusiei și invadatorii să nu se apropie de frontiera noastră”, a explicat analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel