De ce dorm câinii atât de mult. Află când e cazul să te îngrijorezi

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepic.diller
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepic.diller

Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru care câinii dorm atât de mult. 

Probabil că ești puțin surprins de cât de mult poate să doarmă câinele tău. Desigur, există multă plimbare și joacă în programul zilnic al unui câine, dar și dormitul pe parcursul zilei poate fi, de asemenea, o parte normală a rutinei canine. De cele mai multe ori, nu este nevoie să îți faci griji.

Dar dacă te întrebi „Cât somn este considerat a fi prea mult?”, „Cât timp dorm în mod normal câinii?” sau „Când e timpul să îți faci griji?”, continuă să citești pentru a afla mai multe. 

Cât dorm câinii

De obicei, câinii vor dormi între 12 și 14 ore, răspândite pe parcursul zilei, iar puii pot înregistra chiar și mai multe ore de somn. De fapt, nu este neobișnuit ca un câine să doarmă până la 20 de ore pe zi în primele luni de viață. Somnul permite corpului să se încarce cu energie și să se repare, așa că este important să-i permiteți animalului să se bucure de timpul lui de odihnă.

Când e cazul să te îngrijorezi

Regula generală este că patrupezii adulți pot dormi până la 15 ore pe zi în total, fără a le da proprietarilor motive de îngrijorare. Cu toate acestea, nu toți câinii se vor conforma acestei reguli. Proprietarii cu mai mulți câini sau care dețin cunoștințe despre rutina altor animale de companie știu deja că unii câini au diferite tipare de somn.

Dacă te îngrijorează faptul că patrupedul tău ar putea exagera cu cantitatea de somn pe care o acumulează într-o zi, nu ezita să contactezi medicul veterinar pentru sfaturi, pentru a te asigura că sănătatea și starea de bine a câinelui sunt în continuare într-o condiție optimă. Este și mai important să faci acest lucru atunci când observi o schimbare bruscă în obiceiurile lor de somn, deoarece acest comportament nou ar putea semnala o afecțiune subiacentă, cum ar fi depresia canină sau diabetul. Dacă patrupedul este mai letargic atunci când este treaz, precum și dacă doarme mai mult, merită întotdeauna să-l duci la veterinar.

2. Sursă foto... (caine11_88151700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @master1305

De ce dorm câinii atât de mult

Există mulți factori care determină programul de somn al unui animal de companie. Dacă vrei să înțelegi de ce câinele tău doarme atât de mult, iată câteva posibile răspunsuri la întrebarea "De ce doarme atât de mult câinele meu":

Etapa de viață

Puii, adulții și bătrânii sunt diferiți în ceea ce privește nevoile lor de somn. Este complet normal ca puii tineri și câinii în vârstă să aibă nevoie de mai mult somn.

Somnul puiului este important pentru creștere și pentru a-și reîncărca bateriile. Câinii în vârstă vor avea, de asemenea, nevoie de mai mult somn decât aveau în tinerețe. Cu toate acestea, este important să fii atent la obiceiurile de somn ale animalelor de companie în vârstă. Este normal să doarmă mai mult, dar alte schimbări în modelul lor de somn, cum ar fi trezirea în mijlocul nopții și confuzia, pot indica probleme de sănătate precum disfuncția cognitivă. 

Rasă

Câinii cu o sarcină de îndeplinit vor fi mai activi decât animalele de companie sedentare. Anumite rase de câini au tendința de a avea niveluri mai scăzute de energie decât altele, așa că este natural pentru ei să prefere mai mult somnul în timpul zilei! 

3. Sursă foto... (caine-dormind_89751600.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock

Mediu

Dacă patrupedul tău consideră că patul lor este cel mai palpitant loc din casă, acest lucru se poate datora faptului că pur și simplu nu au altceva de făcut. În acest caz, poți remedia ușor situația - există multe modalități de a le menține stimularea mentală ridicată. Planifică mai mult timp împreună în fiecare zi, organizează o vânătoare de comori sau mergi la un picnic cu animale de companie, chiar dacă este în curte sau pe podeaua camerei de zi. 

Probleme de sănătate

Din păcate, multe probleme de sănătate pot să se manifeste prin schimbări în obiceiurile de somn ale câinelui tău. Oboseala sau letargia pot fi semne ale multor afecțiuni, inclusiv diabet la câini, insuficiență renală și chiar infecții urinare. Contactează medicul veterinar dacă observi că patrupedul tău pare obosit în mod neobișnuit sau prezintă orice alte simptome neobișnuite.

Lipsa unei nutriții adecvate

Un câine care nu primește o dietă echilibrată ar putea să nu beneficieze de unele dintre substanțele nutritive cheie care îi furnizează energia de care are nevoie. Cu rezervele de energie epuizate, să rămână trezi s-ar putea dovedi prea obositor, preferând să rămână sub pătură, potrivit purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel