Russell Foster este un renumit neurolog care studiază ciclurile de somn ale creierului. În cărţile lui pune următoarea întrebare aparent simplă: de ce dormim? Ce știm despre somn? Se pare că nu prea multe, având în vedere să ne petrecem o treime din viață dormind.
În acest videoclip fascinant, Foster detaliază trei explicații populare privind motivele pentru care dormim, demontează miturile despre cât de mult somn avem nevoie în funcție de vârstă și vorbește despre cum somnul poate fi folosit ca indicator al sănătății noastre mintale. Analizând descoperiri științifice de ultimă oră și sintetizând decenii de cercetare și practică clinică, Walker arată cum putem valorifica somnul pentru îmbunătățirea capacității de învățare și a dispoziției generale; reglarea hormonilor; prevenirea cancerului, bolii Alzheimer și diabetului; încetinirea efectelor îmbătrânirii; îmbunătățirea educației copiilor.
„Majoritatea nu avem habar ce facem cu o treime din viețile noastre. Matt Walker ne explică cum noile descoperiri științifice dezleagă acest mister. Este o lectură încântătoare despre... somn!” este remarca lui Daniel Gilbert, profesor de psihologie la Harvard University.
Întrebarea încă intrigă oamenii de ştiinţă, însă există în prezent mai multe teorii şi indicii care ar explica nevoia noastră pentru somnul zilnic, notează BBC. Unul dintre aceste indicii, poate cel mai evident, este faptul că ne simţim cu toţii mai bine după un somn nocturn bun şi mult mai rău dacă nu avem parte de odihnă. La oameni, nevoia de somn este atât de puternică încât, după câteva zile, nimic nu te mai poate ţine treaz. După mai multe zile, oamenii se plâng de stări confuze, pierderi de memorie şi halucinaţii. Numărul record înregistrat de cineva este de 11 zile şi nopţi nedormite.
Unele teorii sugerează că visele sunt produse prin activarea aleatorie a unor amintiri pentru a le menţine vii. Acest lucru ar putea explica de ce privarea de somn duce în unele cazuri la halucinaţii. Fără oportunitatea de reorganizare a amintirilor în timpul somnului, visele apar în viaţa diurnă, făcând dificilă diferenţierea între realitate şi viaţa interioar. Însă mare parte dintre aceste teorii sunt doar speculative. O parte dintre oamenii de ştiinţă susţin, dimpotrivă, că somnul nu are rol de revigorare. Mai mult, ei susţin că însăşi întrebarea "de ce dormim?" este greşită şi că întrebarea care se pune, de fapt, este "de ce suntem treji?" Un lucru e cert: nu numai că trebuie să dormim, dar este şi foarte bine pentru minte şi corp. Deşi toată lumea are nevoie de "cantităţi" diferite de somn, media este de circa 7 ore - iar oamenii care dorm mult mai puţin de atât au un risc mai ridicat să sufere de diferite boli, cum ar fi cele de inimă şi, în definitiv, să trăiască mai puţin.
Explicaţia video aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu