Specialiştii explică biologic de ce virusul COVID-19 este atât de contagios și de ce reușește să păcălească sistemul imunitar.
Fumătorii, diabeticii, obezii, hipertensivii, astmaticii şi persoanele în vârstă sunt principalele grupe de risc în fața COVID-19, iar în cazul lor, virusul întârzie răspunsul imun. În plus, atunci când va declanşa o reacţie de apărare, aceasta va fi catastrofală pentru plămâni.
În cazul tinerilor sănătoși, sistemul imunitar răspunde echilibrat și la timp și astfel, sunt eliminate rapid celulele infectate. Nu apar simptome sau simptomele sunt foarte ușoare.
"Virusul COVID-19 are în exterior țepi, pe care îi vedem în toate imaginile. Acești țepi se prind de o enzimă umană numită ACE2. Compatibilitatea dintre țepișorii virusului și enzima umană este extrem de mare. Odată ce interacționează, virusul ajunge în celulă. Acolo intră în niște buzunare și începe să se multiplice", explică prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, citează stirileprotv.ro.
"În același timp blochează capacitatea celulei infectate de a răspunde, de a-și activa mecanismele antivirale. Asta e problema și cu patologia la SARS-CoV2. Se pare că răspunsul imun este unul întârziat datorită unor strategii virale. Virusul reușește să evadeze și să întârzie răspunsul sistemului imunitar și, practic, există o fereastră în care virusul se multiplică, diseminează în țesutul pulmonar.
Se ajunge să se declanșeze niște semnale disperate ale organismului. Se ajunge la distrucția țesutului pulmonar datorită unui răspuns exagerat al gazdei și care nu s-a declanșat atunci când trebuia", a completat ea.
„Efect iritativ asupra mucoasei bronșice, inflamație cronică, producție crescută de mucus, deci oricum plămânii respectivi sunt afectați, sunt inundați de mucus și când intervin infecțiile virale de orice tip, riscul de a ajunge în terapie intensivă este clar mai mare. Astfel, sistemul de apărare simte virusul. De fapt, simte invazia masivă din plămâni. Intră în forță în plămâni să distrugă celulele infectate și va distruge inclusiv țesutul pulmonar", susține Brândușa Petruțescu, medic primar imunolog, citează aceeași sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu