De ce e câinele fricos. Ce se află în spatele fricii și cum îl poți ajuta

Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @diana.grytsku
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @diana.grytsku

Un câine fricos s-ar putea retrage de la orice lucru nou sau, și mai rău, ar putea reacționa preventiv pentru a evita complet o situație nouă. Nu este ușor pentru un proprietar de animale să admită că patrupedul se teme de orice, deoarece încercarea de a depăși aceste frici poate fi copleșitoare.

Teama are un rol important în sălbăticie. Ea crește șansele de supraviețuire ale unui animal ținându-l departe de pericol. Dar când patrupedul tău se comportă ciudat și speriat în viața de zi cu zi, este stresant atât pentru el, cât și pentru stăpân și poate avea chiar implicații asupra sănătății pe termen lung.

Să analizăm de ce anumiți câini se tem de orice și cum îți poți ajuta câinele să facă față fricii.

Ce face un câine să se teamă de orice

Câinii care se tem de orice pot fi influențați atât de natură, cât și de educație. Compoziția genetică a unui câine, experiențele timpurii, mediul și viața de zi cu zi pot avea un impact asupra temperamentului lor.

Lipsa de socializare

Un motiv comun este lipsa expunerii la persoane noi, animale și medii în timpul perioadei de socializare a puilor. Această etapă importantă în viața unui pui are loc între 8 și 16 săptămâni, când puii au nevoie de o varietate de interacțiuni pozitive cu lumea din jurul lor.

Puii care nu au expunere pozitivă la lumea din jurul lor sunt mai susceptibili să fie reticenți față de orice lucru nou sau neobișnuit. Acest lucru îi poate face să se teamă de lucruri pe care noi nu le-am asocia cu frica.

2. Sursa foto... (caine-raceala_77928000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Predispoziții genetice

Unii câini ar putea avea și o predispoziție genetică spre frică sau timiditate. Puii născuți din mame anxioase sunt, de asemenea, mai susceptibili să fie fricoși.

Experiențe traumatizante

Pentru unii câini, este suficientă o singură experiență traumatică pentru a crea răspunsuri de frică pe termen lung. De exemplu, un câine care este surprins de petarde în timpul unei plimbări ar putea apoi generaliza acel răspuns de frică la orice zgomot puternic, cum ar fi trântirea unei uși de mașină, și ar putea dezvolta și o teamă de a merge pe jos aproape de locul unde s-a întâmplat.

Durere

Este important de menționat că unele comportamente care par a fi frică ar putea fi legate de durere. Câinii care par să fie timizi și fricoși la atingere ar putea, de fapt, să se confrunte cu o problemă medicală nediagnosticată.

Veterinarul tău te poate ajuta să determini dacă patrupedul tău suferă de durere sau are probleme legate de frică.

Cum să ajuți un câine fricos

Fii răbdător cu câinele tău! Ține minte că un câine fricos ar trebui să stabilească întotdeauna ritmul antrenamentului. Încercarea de a împinge un câine fricos dincolo de zona sa de confort ar putea deraia procesul de antrenament, așa că fii răbdător și încurajează-ți puiul fricos pe măsură ce învață să devină un câine mai încrezător.

Dacă patrupedul tău se teme de zgomote puternice, cum ar fi sirenele, artificiile sau tunetele, folosește modificarea comportamentală pentru a-l ajuta să tolereze sunetul. Folosește o înregistrare a sunetului pentru a-l desensibiliza treptat, redând-o la un volum redus și asociind-o cu recompense.

Crește volumul sunetului pe parcursul mai multor sesiuni de antrenament, urmărind limbajul corporal al câinelui pentru a te asigura că nu devine inconfortabil cu zgomotul, potrivit Petmd.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel