EXCLUSIV  De ce e importantă studierea religiei în școală. Preot Radu Petre Mureșan: Ce îi îndemn pe profesorii de religie / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Educația religioasă, atât în familie cât și în școală, joacă un rol fundamental în formarea spirituală a copiilor. Familia este primul loc unde se învață religia, prin exemplul părinților, iar școala trebuie să continue acest proces, abordând religia nu doar informativ, ci și formativ, pentru a construi o relație autentică cu divinitatea. 

Întrebat despre importanța educației religioase în familie și în școală, preotul Radu Petre Mureșan a subliniat că familia este prima școală a copilului. Potrivit preotului, dacă părinții se roagă în fața copilului, acesta va înțelege mai târziu că brațele părinților sunt mâinile lui Dumnezeu care l-au ajutat să crească. 

„Vreau să vorbim despre importanța educației religioase în familie și în școală. De ce este important ca cei mici să fie învățați, să fie aduși în lumea religiei?", a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Adevărul este că prima școală a copilului este familia. Lucrurile se imită, în prima fază. Copilașul vede pe mama, pe tata, rugându-se. Dacă părinții se roagă la pătuțul copilașului și deschide ochii pe ei în rugăciune, el va înțelege mai târziu că brațele mamei sau ale tatălui sunt mâinile lui Dumnezeu care l-au ajutat, l-au legănat să crească.

După aceea, rugăciunea în familie... Întotdeauna rugăciunea părinților, la pătuțul copilașului, va fi ascultată cu prioritate de Dumnezeu. Întotdeauna.”, a spus preotul Radu Petre Mureșan.

2. -imagine fara descriere- (radu-petre-muresan_11723700.jpg)

Preot prof. univ. dr. Radu Petre Mureșan la emisiunea DC Edu

Cât de importantă este educația religioasă în școală

Preotul a subliniat importanța educației religioase în școală, explicând că termenul „cultură” provine din „cult” și că religia stă la baza culturii autentice. El a avertizat că o cultură care își pierde legătura cu divinitatea devine închisă și, în cele din urmă, dăunătoare pentru sufletul și viața omului.

„Educația din școală este foarte importantă, deoarece cuvântul „cultură” vine de la „cult”. Cultura s-a născut din cult și dacă cultura șlefuiește personalitatea unui adult, unui om, unui copil, de asemenea, religia e baza culturii cu adevărat.

O cultură care și-a pierdut relația ei cu divinitatea, cu Dumnezeu, devine foarte închisă și, la un moment dat, devine chiar devine păgubitoare pentru sufletul și pentru viața omului.”, a spus preotul.

„Îi îndemn pe profesorii de religie să predea această disciplină de o altă manieră decât cea obișnuită"

Preotul profesor univ. dr. Radu Petre Mureșan a subliniat importanța educației religioase ca proces continuu în școală, și a îndemnat profesorii de religie să predea această disciplină într-o manieră formativă, nu doar informativă. Acesta a insistat că este esențial ca profesorii de religie să fie dedicați și să trăiască conform învățăturilor pe care le predau, pentru ca mesajul religios să ajungă cu adevărat la elevi. 

„Este important ca educația religioasă să fie un proces continuu de-a lungul ciclurilor de învățământ?”, a întrebat Sorin Ivan. 

„E foarte important acest lucru și această educație religioasă. Îi îndemn pe profesorii de religie, pe care îi am la cursuri, să predea această disciplină de o altă manieră decât strict obișnuită a celorlalte discipline și materii care se predau în școală.

În primul rând, să fie o disciplină cu caracter formativ, nu doar informativ. Bineînțeles că abordăm teme, mai ales la liceu, despre budism, despre islam, pentru că e vorba de o cultură europeană și trebuie să ne cunoaștem și să ne prețuim, dar caracterul formativ, adică identitar, să fie pus pe primul plan.

Metodele acestea inovative sunt foarte bune, dar cel mai important lucru este să avem profesori de religie dedicați, trăitori, pentru că nu poți să vorbești copilului despre patimă și păcat, și tu fumezi și mirosi.

Deci, în primul rând, Evanghelia trebuie să devină a ta, așa cum zice sfântul apostol Pavel. Atunci, cuvântul tău e într-adevăr un cuvânt cu putere multă, care ajunge de la inimă la inimă și are reverberații și ecou în sufletul și în mintea celor care primesc acest cuvânt, pentru că Mântuitorul, cuvântul cel veșnic, nu e doar informație, ci, în primul rând, relație. Acest lucru trebuie să fie sădit în sufletele copiilor.”, a spus preot profesor univ. dr. Radu Petre Mureșan la emisiunea DC Edu, de pe DC News, DC News TV și Părintișipitici.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel