"Nu am pomenit niciodată FMI sau recesiune", a declarat Florin Cîțu (PNL), explicând că acesta este "un semnal îngrijorător". Liderul liberalilor a făcut și câteva precizări privind rata inflației și dobânzile.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că "nu am pomenit niciodată FMI sau recesiune." "Orice economist, orice om care lucrează în piața financiară, știe că atunci când un ministru menționează FMI sau recesiune, asta înseamnă că deja s-a discutat în ministerul respectiv, s-a discutat cu instituțiile internaționale... De aceea nu am spus nimic niciodată. Este un semnal îngrijorător din partea unui ministru să menționeze astfel de lucruri în spațiul public.", a mai spus el.
"Este o cutumă. Când vorbești despre recesiune în piața financiară, se spune că deja suntem în recesiune.", a subliniat Cîțu, menționând că "vreau să cred că nu a fost făcută o declarație care să menționeze cele două lucruri: instituția FMI și recesiunea."
"Eu am spus că sunt îngrijorat de direcția în care mergem. Și nu doar eu, ci și românii. Rata inflației este cu mult peste ținta pe care și-a asumat-o Banca Centrală. N-o spun eu, o spune Banca Centrală. O inflație de 8,2% la finalul anului trecut, o rată a inflației care, cred eu, va crește în perioada următoare și s-ar putea să ajungă la 10% este foarte, foarte mare.", a continuat președintele PNL.
Florin Cîțu a precizat apoi că ține minte că "în guvernarea pe care am condus-o și în guvernarea dinaintea mea, deci în guvernarea liberală, (...) rata inflației nu a fost cea mai mare din Uniunea Europeană." În schimb, își amintește că "atunci când am preluat guvernarea, rata inflației era cea mai mare din Uniunea Europeană."
"Îmi aduc aminte că dobânzile erau mari când am preluat guvernarea, ele au scăzut în guvernare. Îmi aduc aminte că ne-am împrumutat la dobânzi negative, de două ori - o performanță pe care am făcut-o înaintea Marii Britanii, de exemplu, o țară cu o istorie financiară foarte mare. Eu sper și vreau să cred că și acum se poate face așa ceva. E nevoie de ambiție, de cunoaștere, de curaj, dar poți să te împrumuți la dobânzi din ce în ce mai mici, la dobânzi negative, dacă dai piețelor financiare o perspectivă de încredere.", a spus Cîțu, joi, 27 ianuarie.
"Mesajul meu este unul foarte clar: În momentul în care încep să crească dobânzile, se pare că există o neînțelegere sau crește neîncrederea din partea instituțiilor care te finanțează. Eu nu aș lua foarte ușor faptul că inflația este mare în România, că dobânzile au crescut pentru că o inflație mare. (...) Ca să nu mai fie nimeni îngrijorat, trebuie o perspectivă. Trebuie să vedem în ce direcție ducem această economie. Există o perspectivă de scădere a dobânzilor? Care este ea? Există o perspectivă de scădere a inflației? Care este ea? Acestea vin de la instituțiile statului, ele dau direcția, dar și prin acțiunile pe care le iau acestea.", a mai declarat Cîțu.
Președintele PNL a dat și un exemplu: "Dacă, de exemplu, în decembrie, deficitul bugetar a crescut cu 2-3 puncte procentuale când, după 11 luni, avem un deficit bugetar puțin peste 4%, asta arată că intrăm într-o nouă paradigmă, în care folosim cheltuielile bugetare pentru a crește economia și nu investițiile sau creșterea veniturilor."
"Lucrurile se pot face. Am demonstrat după guvernarea 2017-2019 că poți să reduci taxe și că poți să ai venituri mai mari la buget, poți să conturezi cheltuielile sociale, să crești investițiile, să ai o creștere economică peste așteptări.
Vă aduc aminte că la începutul anului trecut era estimată o creștere economică de 4% și am terminat cu mult peste: veniturile bugetare mai mari cu 20 de miliarde. Deci se poate atunci când vrei, dar și când ai o înțelegere a economiei de piață, când funcționează economia.", a conchis Florin Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News