Preşedintele Klaus Iohannis a spus că este optimist în plină pandemie COVID-19, cu doar două zile înainte de Paşti. Dar haideți să vedem, de fapt, de unde vine optimismul.
Jurnalistul Val Vâlcu a făcut o analiză a situației actuale în criza generată de coronavirus.
După șocul primelor săptămâni, putem spune că lucrurile s-au mai așezat în țara noastră. Pentru românii care revin din diaspora, s-au făcut convoaie din vamă, în funcție de localități, și sunt duși până la domiciliu sub controlul poliției.
Numărul de teste pentru COVID-19 din România a ajuns la sfert față de cel al Franței, ținând cont că țara condusă de Emmanuel Macron are vreo 70 milioane de locuitori, iar sistemul lor de sănătate este incomparabil cu al nostru: acordă 12% din PIB! Este cel mai bine finanțat sistem de sănătate din Europa. În aceste condiții, ne apropiem de Franța la nivelul de teste per locuitor, ceea ce este o performanță!
De asemenea, au sosit și echipamente de protecție și unele spitale încep să-și reia operațiunile. Medicii și personalul auxiliar au intrat în ritm. Desigur că avem și un număr de cadre medicale contaminate, dar este un lucru care se întâmplă peste tot în lume. Și la Ebola, unde erau niște măsuri draconice de siguranță, cu costume de scafandru, medicii tot s-au contaminat. În momentul de față, sistemul de sănătate din România face față, nu a fost depășit, ceea ce arată că măsurile de distanțare socială au funcționat.
Este clar că rata infectării crește, dar nu a fost un val de îmbolnăviri într-o măsură atât de mare după ce au venit acasă românii din Franța, Germania, Spania și Italia.
Au început să se găsească măști și dezinfectați în farmacii. Jurnalistul Val Vâlcu a spus că ar putea fi luată măsura ca portul măștii să fie obligatoriu peste tot în România, iar amenzile să nu fie date că X-ulescu a completat greșit declarația pe propria răspundere, ci să fie date dacă nu porți corect masca de protecție. Vrei să ieși din casă, plătești 3 lei mască! Pentru cei vârstnici sau pentru oamenii defavorizați, probabil primăriile vor asigura măști.
Ministerul Apărării a anunțat omologarea unei izolete de concepție românească. A fost proiectată de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie. Vom avea și fabrici de măști chirugicale. Începe producția în țară.
O altă veste bună este că a scăzut infracționalitatea pentru că toată lumea stă în casă. ”În această perioada se constată o scădere a faptelor de natura penală. Zilnic acționează peste 13.000 de polițiști în sistem integrat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanți ai armatei pentru asigurarea ordinii și liniștii publice. Acesta este un efort comun, la care cu toții ne putem aduce aportul, pentru a putea trece peste aceasta situație cu bine. Vă mulţumim pentru încrederea acordată şi vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate în rezolvarea problemelor ce intră în competenţa informaţiilor de interes public", a transmis Inspectoratul General al Poliției Române la solicitarea DC News.
Și numărul de accidente rutiere s-a redus pentru că nu mai este traficul atât de intens, la fel și poluarea.
Nu s-a reușit transmiterea corectă, către populație, a măsurile de autoprotecție, de a nu veni în contact unii cu alții. Oamenii le-au auzit, dar nu le-au înțeles. Nu le aplică în totalitate sau dacă le aplică, o fac greșit. Aici este de vină lipsa de comunicare, lipsa de implicare a TVR. Comunicarea nu este adecvată, nu s-au făcut filmulețe cu ce trebuie să faci la magazin în pandemie, nu sunt clare mesajele. Acestea sunt direcționate către oameni foarte instruiți. Nu s-a reușit sau poate nici nu s-a făcut vreun efort de comunicare. S-au anunțat regulile și la revedere. Fiecare să înțeleagă ce poate și cât poate...
Perioadele pentru aprovizionare de la supermarket au fost concentrate, iar programul magazinelor a fost redus. Mare greșeală, spune jurnalistul Val Vâlcu în analiza sa! Dacă-l reduci, normal că va fi înghesuială. În loc să extindă programul magazinelor, să angajeze oameni care să lucreze și noaptea, l-au redus. Și atunci cum să nu fie aglomerat?! Protecția vârstnicilor, care-s cei mai vulnerabili, ar fi putut să fie cu măcar două intervale de mers la cumpărături, a mai spus ziaristul.
De asemenea, sunt limitări absurde! De ce să nu-i lase pe vârstnici să se plimbe de la ora 21.00 până dimineața? Să le stabilească un program. Să aibă două ore să se plimbe în jurul blocului măcar noaptea! Ar trebui luate măsuri în acest sens până vom ajunge la relaxarea totală.
Nu există măsuri de combatere a efector economice generare de coronavirus. Guvernul Orban nu are niciun plan de revenire! Liberalii gândesc încă în logică electorală, dovadă și bâlbele cu mersul la biserică în noaptea de Înviere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu