Omul care ocupa cea de-a doua functie in stat, presedintele Senatului Romaniei, este pe faras. Pus acolo de propriul sau partid. Procedand astfel, PSD risca sa piarda aceasta importanta pozitie. In favoarea principalului sau inamic, PDL. Nemaipunand la socoteala faptul ca si UDMR a luat, in mare viteza, in obiectiv acest post. Pe linia de start, la maghiari, s-au aliniat Gyorgy Frunda si Marko Bela. Ce se ascunde in spatele deciziei lui Victor Ponta, sustinuta in majoritate covarsitoare de staff-ul PSD? Ce se poate intampla la capatul celui mai riscant joc politic din ultima vreme?
Judecand lucrurile la rece, ca si cand ne-am afla in fata unei table de sah, excluzand, prin urmare, orice subiectivism, putem afirma, cu certitudine, cateva lucruri. Primul si cel mai important este ca decizia a fost intempestiva. Luata in mod fulgerator. Ca dovada, nu au fost parcurse etapele si procedurile firesti intr-un asemenea caz.
Decizia politica de inlocuire a lui Geoana a fost anuntata de la microfonul Senatului, de seful grupului parlamentar PSD, fara a fi insotita de o cerere formala, adresata Biroului de conducere al Senatului, asa cum prevede legea si fara a fi fost consultati, in prealabil, partenerii de coalitie PNL si PD, pentru ca PSD sa se asigure de sprijinul acestora. In acelasi timp, aceasta miscare e purtatoarea unui risc maxim. Acela de a pierde finalmente a doua functie in stat, in favoarea PDL. Sau chiar in favoarea UDMR. Al doilea fapt indubitabil este ca Mircea Geoana a deranjat extrem de mult staff-ul PSD, determinandu-l sa ajunga la concluzia ca, atat timp cat acesta conduce Senatul, PSD nu mai beneficiaza de niciun avantaj. Adica cu Geoana sau fara Geoana e tot una. Al treilea lucru care trebuie spus si fara de care nu poate fi facuta niciun fel de analiza a acestui moment politic este ca, pentru PDL, decizia PSD pare a fi o mana cereasca. Iar pentru Traian Basescu un dar neasteptat de ziua lui.
Explicatia nu poate fi decat una singura. Mircea Geoana a fost daca nu duplicitar, in mod cert prea versatil in relatia sa cu celelalte partide, utilizand inalta functie pe care a detinut-o si o mai detine inca cateva zile in interes propriu. Si, de prea multe ori, interesul sau propriu nu a coincis sau a fost chiar divergent cu interesele staff-ului de la conducerea PSD. Ceea ce nu inseamna ca, in unele situatii, Geoana nu ar fi actionat ca un om al opozitiei. Poate ca a deranjat, in mare masura, si faptul ca, prin felul in care si-a organizat vizita la Washington, Mircea Geoana le-a luat fata celor doi lideri marcanti ai opozitiei, care si ei, asa cum este firesc, trebuie sa faca un asemenea demers inaintea alegerilor in raport cu partenerul strategic al Romaniei. In cele din urma, Victor Ponta a ajuns la concluzia ca este preferabil sa se spele de Mircea Geoana, decat sa aiba formal si doar formal un reprezentant la conducerea Senatului.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News