De ce Elisabeta I a Angliei nu s-a căsătorit niciodată?

Elisabeta I - Sursa Foto You Tube
Elisabeta I - Sursa Foto You Tube

Regina Elisabeta I a decis să nu-și împartă regatul cu niciun alt rege sau nobil. Ipotezele savanților cu privire la această alegere sunt diferite.

Epoca de aur a Elisabetei I — Mit sau realitate?

A foat o legendă încă din timpul vieţii sale. Prozatori, poeţi, dramaturgi, dar şi cineaşti i-au sporit faima prin creaţiile lor. În ultimii ani, a făcut subiectul a nenumărate cărţi şi expoziţii. Un sondaj internaţional o plasa între cele mai de seamă personalităţi britanice din istorie.

De ce îi fascinează atât de mult pe oameni regina Elisabeta I, căci despre ea este vorba? A fost cu adevărat o epocă de aur domnia acestei suverane, cunoscute în vremea ei ca „Regina Fecioară“ sau „buna regină Bess“?

Deși îndrăgostiții nu au lipsit deloc,  Elisabeta I a Angliei a intrat în istorie drept regina fecioară, pentru că nu s-a căsătorit niciodată. Istoricii discută și astăzi despre ipotezele acestei alegeri hotărât neobișnuite pentru o regină, dar cei mai acreditați pun sub semnul întrebării atât motive personale, cât și, mai ales, strategice.

 Este cert că în timpul lungii ei domnii - care a durat din 1558 până în ziua morții sale, în 1603 - Elisabeta I a primit numeroase cereri în căsătorie de la regalitatea și nobilii europeni, dar știa bine că, dacă era legată de un bărbat, ea avea să devină regina consoartă, pierzând în esență marea ei putere.

Prin urmare, a putut să-i țină pe pretendenții străini să aștepte răspunsul ei ani de zile, evitând astfel să-i antagonizeze și păstrându-și regatul autonom de interferențele din afară. 

Cu toate acestea, există și alte ipoteze. Poate că refuzul de a se căsători s-a datorat relației dificile a reginei Angliei cu genul masculin, un dispreț cauzat de sfârșitul trist al mamei sale, Anna Bolena, decapitată de tatăl ei Henric al VIII-lea. Sau, de teama de a rămâne însărcinată și de a fi nevoită să se confrunte cu nașterea care, în acele zile putea  cauza decesul.

Cu adevărat o epocă de aur?

Istoricii vremii au ridicat-o în slăvi pe Elisabeta. La câţiva ani după moartea ei, William Camden i-a înfăţişat domnia drept o epocă de aur a progresului, pe parcursul căreia regina a insuflat poporului credinţa într-un destin măreţ. Opinia lui nu a fost contestată timp de secole. De fapt, prestigiul Elisabetei a crescut şi mai mult spre sfârşitul veacului al XIX-lea, când i s-a atribuit meritul de a fi fondat Imperiul Britanic. Acesta ocupa pe atunci o pătrime din suprafaţa pământului.

Sursa: wol.jw.org

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel