Șampania nu trebuie să fie rezervată doar evenimentelor speciale. Potrivit unui studiu, compuşii fenolici care se găsesc în această băutură spumantă are grijă de sănătatea celui care o consumă.
Oamenii de știință susțin că pierderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă, ce duc totodată la apariția bolilor degenerative precum demenţa, pot fi prevenite prin consumul a unu până la trei pahare de șampanie.
Potrivit cercetătorilor, compuşii fenolici care se găsesc în şampanie pot îmbunătăţi memoria spaţială care este responsabilă pentru reţinerea informaţiilor legate de mediu şi orientare, scrie counselheal.com, relatează descoperă.ro.
Deoarece compuşi fenolici modifică proteinele asociate cu acea capacitate care îi permite creierului să stocheze amintiri, cercetătorii cred că șampania ar putea ajuta la prevenirea problemelor de memorie care apar odată cu îmbătrânirea.
„Aceste rezultate captivante ilustrează pentru prima dată că un consum moderat de şampanie are potenţialul de a influenţa funcţiile cognitive, precum memoria”, a explicat profesorul Jeremy Spencer, de la Universitatea Reading, adăugând că cercetări anterioare realizate pe efectele flavonoizilor din vin, au raportat rezultate similare.
„Cu toate acestea, cercetarea noastră demonstrează că şampania, deşi nu are flavonoizi, este capabilă să influenţeze funcţiile cerebrale prin intermediul compuşilor fenolici”, a mai declarat Spencer.
Deși studiul relevă beneficiile consumului a unu-trei pahare de șampanie, oamenii de știință atrag atenția că oamenii ar trebui să consume alcool în mod responsabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci