De Ce este blocată intrarea României în Schengen. Miza, dezvăluită de premierul Franței, Jean Marc Ayrault

jean marc ayrault dc
jean marc ayrault dc

Încercând să explice că dosarul romilor nu este cel care stă în calea intrării României în Schengen, premierul Franței, Jean-Marc Ayrault, a arătat că refuzul unor țări din Vest transcende problemei imigranților români, a corupției sau a raportului MCV. Franța se teme că România va funcționa ca poartă de pătrundere în spațiul Schengen a teroriștilor sau a imigranților orientali nedoriți de Vest. Îngrijorarea în această privință și-a declarat-o, în 2012, și ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, într-un mesaj transmis șefului diplomației române de la acea vreme, profesorul Andrei Marga.

Ayrault susține că România nu este pregătită să intre în zona de liberă circulație a Europei, fapt pe care i l-a transmis și premierului României, Victor Ponta. Motivul ține de geostrategie,  socialistul francez explicând că ”este vorba despre frontierele Uniunii Europene, nu de cetățenii Uniunii. Nu este, așadar, vorba despre circulația mea sau a dumneavoastra sau a tuturor celorlalți, ci despre cei ce ar putea traversa granițele Europei”.

Premierul Ayrault admite că migrația romilor, cetățeni europeni din 2007, nu va fi împiedicată de eșecul Bucureștiului de a intra în Schengen. ”Cu alte cuvinte, nu este vorba despre romi, care sunt deja liberi să circule, care vor beneficia de această deschidere, ci imigranții care vin din țări non-europene. Un turc sau un sirian care obține o viză Schengen de la România ar putea spre exemplu să circule în întreaga zonă și să ajungă mai ușor în Franța”, a declarat, marți, liderul de la Matignon.

Intrarea României în Schengen vulnerabilizează Europa?

Fostul ministru de Externe, Andrei Marga, vorbea pentru DC News, la scurt timp după eșecul de la JAI privind intrarea României în Schengen, despre ipoteza conform căreia blocarea integrării ține de securitatea flancului sudic european.

România este totuși o țară cu servicii secrete foarte active, iar curând și-a reîntărit legătura cu partenerii americani, prin vizita directorului CIA, John Brennan.

”Partea germană ne-a transmis, atunci, să fim liniștiți în ceea ce privește admiterea în Schengen, a spus Andrei Marga. Problemele care mai trebuiau rezolvate erau strict tehnice și priveau penetrabilitatea frontierei bulgare. Asta a fost discuția. După modesta mea părere, nu joacă un rol prea mare alegerile din Germania. România este deja în UE, nemții știu că există dreptul la liberă circulație, deci amânarea intrării în Schengen nu ar limita în niciun fel migrația românilor spre Berlin. Nu pe România sunt reflectoarele. Occidentalii se tem că ar putea penetra frontiera comună, prin Grecia sau Bulgaria, teroriști sau imigranți din Orient. Acesta este adevăratul lor motiv de îngrijorare. Am văzut și eu opiniile că ponderea politică a discuțiilor este importantă. E posibil, dar nu la fel de importantă ca aspectele ce țin de securitatea flancului sudic. Chiar și atentatul de anul trecut, de la Burgas, a avut un rol, accentuînd temerile în acest sens”, spunea Marga pe 4 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel