De ce este BNR împotriva Legii dării în plată-exclusiv

Adrian Vasilescu, consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, invitat la DC News Live a răspuns unei întrebări care se află pe buzele tuturor: "De ce este BNR împotriva Legii dării în plată?".

Acesta a explicat că Legea dării în plată nu există în multe țări, așa cum se vehiculează în presă, ba din contră.

"Multe state din Europa nu au o astfel de lege. Există, în estul Europei, o astfel de lege, în Letonia, dar acolo lucrurile se petrec în felul următor: există alternativă. Poți să faci contract cu banca pe dare în plată și atunci plătești un avans mai mare sau poți să faci contract cu banca fără dare în plată și atunci plătești un avans mai mic. Din cunoștințele mele, foarte puțini oameni fac contract cu banca pe darea în plată. Mai este o situație în Spania cu limite și scandaluri mari. Alt caz în UE nu mai este", a spus Adrian Vasilescu la DC News live.

"Banca Națională nu este împotriva unei astfel de legi. Există o directivă a UE din 2014, directiva 17. Haideți să explic ce spune. Zice așa: 'către toate statele UE, umanizați piața serviciilor financiare! Îmblânziți-o!' Cum? Legea spune așa: pânâ în 21 martie 2016, fiecare stat să prezinte un pachet de legi pentru îmblânzirea pieței financiare. Noi suntem deja în martie, iar acest pachet de legi nu există. Banca Națională a făcut un set întreg de recomandări din care Parlamentul a oprit una singură și anume: plafonul de 150.000 de euro", a adăugat Adrian Vasilescu

[citeste si]

"Surd a rămas Parlamentul la această directivă! (...) Cum s-a întâmplat cu Legea dării în plată? Un parlamentar și-a însușit ideea Băncii Naționale ca această lege să îi ajute pe oamenii care nu pot să plătească și nu pe cei care nu vor să plătească. A pus-o în dezbatere în Senat, Senatul a votat-o, a trecut, iar în clipa în care s-a ajuns la votul pe global, toți parlamentarii au votat-o în unanimitate. Eu am scris un articol: Legea dării în plată, votată în unanimitate de senatori și contestată de unul câte unul. De ce au votat-o și de ce o contestă? Au votat-o pentru că legea nu mai ajungea în Camera Deputaților și i se intrerupea parcursul", a mai zis consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Urmăriți declarația completă începând cu minutul 20:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel