EXCLUSIV  De ce este greu să faci business pe creditare în România: Negrescu explică ce se întâmplă în băncile din România, după ce Isărescu a întrebat ”Nu avem nevoie de bani?”

Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a tras un semnal de alarmă cu privire la intermedierea financiară din România, şi a spus că "economia României este finanţată direct din exterior". Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, într-o intervenţie exclusivă pentru DC NEWS, de ce se întâmplă acest lucru. 

”Intermedierea financiară - cea mai scăzută din Europa. Ceilalți ar putea să spună așa: intermediere scăzută, credite puține, riscuri puține, ce vă doare domnule guvernator? E mai bine, nu? Dacă nu dai credite, nu ai risc, stăm liniștiți. Nu e chiar așa. Hai să discutăm serios pe tema asta, de ce e așa, chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar? Poate că nu au nevoie, au alte surse de finanțare. Dacă le au, care sunt? E mai brează România din punct de vedere al situației de la nivelul întreprinderilor. Suntem până și sub Bulgaria” a atenționat Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă susţinută joi. VEZI MAI MULTE AICI

"Având în vedere că avem printre cele mai mari dobânzi din Europa, este normal ca firmele să caute soluţii de finanţare în străinătate. La actualele dobânzi, costurile cu împrumuturile sunt necompetitive. Multe dintre companiile româneşti ar trebui, practic, să închidă porţile dacă ar sta după finanţarea bancară de la noi!", a spus economistul Adrian Negrescu pentru DC NEWS. 

"Pentru mediul de afaceri, misiune aproape imposibilă să ia un credit. E greu să faci business pe creditare în România"

"Băncile, din păcate, la noi, sub oblăduirea lui Mugur Isărescu, s-au obişnuit să împrumute statul, iar principala lor activitate se rezumă la împrumuturile fără risc acordate statului. Pentru populaţie se dau din ce în ce mai puţine credite, iar pentru mediul de afaceri este o misiune aproape imposibilă să obţină un credit bancar de la o bancă românească. Faptul că Mugur Isărescu constată un lucru despre care vorbim de ani de azi reflectă că statul nu are pârghii pentru a influenţa politica financiară a băncilor din România. Sistemul bancar ar trebui să sprijine economia, prin dobânzi mici, prin costuri de creditare optime, pentru ca produsele româneşti să fie competitive la export. Din păcate, în actualele condiţii, cu dobânzi mari, printre cele mai mari din Europa, este greu să faci business pe creditare în România", a mai arătat specialistul. 

România, ultimul loc la intermediere financiară. Negrescu: Nu face decât să stimuleze economia subterană şi plata la negru

"Sunt din ce în ce mai multe firme care preferă să îşi deschidă filiale în Ungaria, Bulgaria, Polonia şi să încerce să ia credite de acolo. Nu mai vorbesc de companiile care au reuşit să îşi deschidă filiale în ţările dezvoltate, unde dobânzile sunt la un sfert faţă de România. Se ia un credit în Franţa sau Germania, şi banii se transferă prin operaţiuni intra-grup către filiala din România. Altfel nu ai nicio şansă, la dobânzile practicate de băncile din România, să oferi produse şi servicii competitive. 

Legat de intermedierea financiară, şi BNR are o vină pentru situaţia asta. Aţi văzut vreo campanie de conştientizare publică a elementelor financiare care au legătură cu creditele, dobânzile, cu tot ce ţine de depozite bancare? Nu, la noi din păcate se promovează foarte mult creditele acordate de IFN-uri, cu dobânzi de mii la sută, şi foarte puţin se promovează o implicare a BNR într-un mesaj de educare financiară a publicului la un nivel care să conteze. Da, BNR are nişte programe de susţinere a educaţiei financiare, dar eu nu cred că sunt eficient. Ar trebui ca din şcoală BNR, cu băncile, cu ministerul Finanţelor, să vină şi să propună cursuri de educaţie financiară, ca să nu mai trăim de pe urma cashului. 

Suntem pe ultimul loc la intermediere financiară şi asta ce înseamnă? Înseamnă că românii nu au conturi la bănci, nu folosesc carduri şi preferă plata cash. Ceea ce nu face altceva decât să stimuleze economia subterană şi plata la negru", a concluzionat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel