Influenţele asupra a ceea ce mâncăm, cum mâncăm sau cât mâncăm sunt diverse şi nu se limitează doar la stimulii interni, cum ar fi saţietatea sau apetitul. În afara emoţiilor sau a valorilor socioculturale, experţii spun că stimulii externi pot determina alegerile noastre alimentare. Următorul articol vă prezintă cum influenţează tacâmurile modul nostru de a mânca.
Autor: Anca Murgoci
Studiile arată că mâncăm mai mult atunci când suntem alături de prieteni comparativ cu momentul când suntem alături de străini. Medicul Brian Wansink, de la Cel mai recent studiu al medicului, a fost concentrat pe teoria „Ilusion Delboeuf”. În anul 1865, filosoful belgian Franz Joseph Delboeuf a demonstrat că, în cazul în care două cercuri cu aceeaşi dimensiune, dacă unul din dintre ele este înconjurat de un inel, dimensiunea sa pare diferită, în funcţie de cât de mare este respectivul inel. Noul studiu arată că, atunci când farfuria este mai mare, oamenilor li se pare că este prea puţină mâncare în ea. În consecinţă, tendinţa este de a o umple şi de a mânca mai mult.
Experţii spun că ar trebui să renunţaţi la farfuriile mari pentru a nu lua în greutate. Este cu atât mai important dacă aveţi copii pentru că, la nivel mondial, obezitatea infantilă este în creştere. Aşa că atunci când mâncaţi carne alegeţi o farfurie mică, iar când mâncaţi salate, alegeţi o farfurie mare, informează Consumer.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu