De ce este interzis să mănânci atunci când muncești, te uiți în telefon sau te grăbești. Explicațiile medicilor

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicii nu recomandă să mănânci în timp ce muncești, te uiți în telefon sau te grăbești.

Medicii recomandă ca atunci când mâncați să încercați să nu vă uitați la telefon, să nu munciți și nici să nu vă grăbiți. Dacă nu respectați aceste reguli simple în sistemul vostru digestiv va fi un haos, iar primul semn este balonarea. Tocmai din acest motiv este important să mâncați în momentul în care puteți sta liniștit la masă și să evitați mesele luate pe fugă.

„E de ajuns să îți dai seama că te balonezi imediat după ce mănânci, îți dai seama că ceva s-a întâmplat acolo.Se asociază și colonul iritabil care deranjează cel mai mult, fie balonarea care apare din cauza acestei microbiote, care e afectată”, a explicat prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul clinic Fundeni pentru Știrile Pro TV.

Este important să avem pe zi trei mese echilibrate, plus multă apă. Iar dacă observăm că mâncarea ne pică greu nu mereu pastilele sunt soluția.

„Până la a ne speria că nu facem ce nu trebuie, trebuie să înțeleg că am nevoie de jumătate de oră de activitate fizică pe zi. Mănânc regulat și divers și nu în cantitate mare, asta trebuie să fac. Și să iți facă plăcere, nu mănânci pe jumătate de masă, în timp ce înveți, faci programări, duci copilul la meditații”, a mai spus prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă Institutul clinic Fundeni.

Cum ne controlează creierul comportamentul alimentar 

Creierul controlează comportamentul alimentar printr-o rețea complexă de mecanisme hormonale, neuronale și comportamentale care implică mai multe regiuni cerebrale, precum: hipotalamusul, cortexul prefrontal, sistemul limbic și sistemul de recompensă (dopaminergic).

Atunci când mâncăm repede, corpul nu are timp să elibereze hormonii care indică sațietatea. Aceste semnale au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a ajunge la creier, ceea ce duce la consum excesiv de alimente. Astfel, mâncatul rapid și în cantități mari poate întinde stomacul excesiv, ducând la disconfort digestiv, balonare și reflux gastroesofagian. Totodată, mâncatul pe fugă și în exces este asociat cu creșterea depozitelor de grăsime deoarece energia consumată depășește necesarul caloric. Pe termen lung, acest lucru poate duce la obezitate. În special alimentele bogate în carbohidrați rafinați duc la creșteri bruște ale glicemiei, urmate de scăderi rapide. Acest ciclu poate contribui la rezistența la insulină și la diabet de tip 2.

Supraalimentarea poate duce la vinovăție, anxietate și relații nesănătoase cu mâncarea. În timp, acest comportament poate crește riscul de tulburări alimentare, cum ar fi mâncatul compulsiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel