De ce este OLED cea mai impresionantă tehnologie. Sigur vei dori un astfel de TV

Denumirile ecranelor televizoarelor sunt acronime care, la prima vedere, nu spun nimic despre ele. Le vom explica pe rând.

Denumirile ecranelor televizoarelor sunt acronime care, la prima vedere, nu spun nimic despre ele. Cu toate acestea, există multe diferențe între diversele de tehnologii de display-uri, iar aici vă vor fi explicate pe rând. (vezi secțiunea III. pentru OLED)

I. LCD

 (w300)

După dispariția display-urilor CRT (televizoarele și monitoarele cubice), pasionații de televizoare și monitoare s-au îndreptat către ecrane plate, posibile datorită unor tehnologii deja existente de zeci de ani. În scurt timp, aceste ecrane plate au devenit norma pentru televizoarele din casele noastre.

Liquid Cristal Display (Afișaj cu Lichide Cristale) sau LCD este un tip de ecran care folosește proprietățile cristalelor lichide, combinate cu polarizatoare. Cristalele lichide nu emit de unele singure lumină, ci folosesc în schimb un reflector sau o lumină de fundal pentru a produce imagini.

Tipuri de display-uri LCD

(w300)

Cele mai populare tipuri de ecrane LCD sunt Twisted Nematic (TN LCD), In Panel Switching (IPS Panel), Vertical Alignment Panels (VA Panel) și Advanced Fringe Field Switching (FFS Panel).

Display-urile TN sunt ieftine, au un timp de răspuns îndelungat (aspect negativ), un contrast slab și unghiuri slabe de urmărire.

În schimb, tehnologia IPS Panel este cu mult superioară, având un contrast mai bun, fiind vizibile din unghiuri mai strânse și deținând un contrast de culoare mai avansat. Tehnologia VA Panel este de calitate medie, situată mai bine decât TN, dar mai slab decât IPS.

IPS, cea mai bună alegere

 (w300)

FFS Panel este asemănător cu IPS Panel, însă reproduce culorile mult mai fidel. Cu toate acestea, această tehnologie nu este răspândită foarte mult, fiind folosită, de exemplu, în carlinga unor avioane.

Așadar, cea mai bună alegere pentru un display LCD este tehnologia IPS Panel, larg răspândită în telefoane, display-uri de laptop, monitoare și televizoare.

II. LED

Light Emitting Diode sau LED este o denumire pe care o primește un anumit tip de LCD. Așadar, practic, un display LED este tot un LCD, numai că, în loc să folosească lămpi fluorescenta cu catod rece (CCFL) pentru a produce lumina de fundal, ecranul LED folosește leduri care sunt mai mici și mai eficiente.

Pe motiv că tehnologia este mai bună decât CCFL, în ziua de astăzi TOATE display-urile de tip LCD folosesc leduri pentru a avea o lumină de fundal, așa că, teoretic, și ele ar trebui denumite tot LED-uri.

III. OLED

 (w300)

Descriere foto: TV OLED. Un negru adânc și perfect

OLED (Organic Light Emiting Diodes) este un tip de display fabricat prin plasarea unor serii de straturi organice subțiri între doi conductori. La aplicarea curentului electric, o lumină puternică este emanată. OLED-urile sunt display-uri emisive care nu au nevoie de lumină de fundal, fiind astfel mai subțiri decât LCD-urile (care au nevoie de o lumină albă în spate), conform oled-info.com.

Așadar, diferența monumentală dintre OLED și celelalte tehnologii de display o reprezintă faptul că absolut fiecare pixel care alcătuiește ecranul se aprinde sau se stinge individual, indiferent de rezoluție (vezi aici totul despre rezoluții). Mai mult de atât, panourile de acest timp sunt extrem de subțiri, unii numindu-le „tapet".

Experiența UAU!

(w300)

Conform Tech Radar, prima experiență cu un televizor OLED este un moment de „uau!", fiindcă imaginile fără sacadare, fluide, colorate și contrastate se diferențiază de ceea ce vedem acasă.

Prin urmare, un video care conține și cel mai adânc negru, dar și cel mai puternic alb, precum un cer de noapte înstelat, va arăta extraordinar într-o cameră întunecată. Părțile de spațiu vor cădea în noapte, în timp ce fiecare stea va reprezenta câțiva pixeli aprinși, nimic mai mult.

Youtube video image

Cu toate acestea... se arde repede


În ciuda faptului că a avansat mult, tehnologia OLED este cunoscută pentru faptul că nimeni nu știe cât de mult poate dura un astfel de televizor, iar prețul este unul pe măsură, de la 4.000 de lei cu mult în sus.

IV. QLED?

 (w300)

O singură liniuță face diferența între numele celor două tehnologii, însă QLED este complet diferită față de OLED. Panourile Quantum-dot Light Emitting Diode sau QLED nu pot emite lumină de unele singure, spre deosebire de OLED. Acestea trebuie luminate cu ajutorul unor leduri de pe marginile ecranului.

Doar marketing?


Numele seamănă prea mult cu OLED, iar tehnologia nu este capabilă să arate un negru adevărat. Așadar, trebuie să fie doar marketing, nu?

QLED are avantaje față de OLED. Această tehnologie este mai luminoasă și culorile sunt marginal mai bune, dar toate acestea la prețul unui timp de răspuns mai îndelungat. În plus, există diverse mărimi de astfel de televizoare și, cel mai important, prețurile sunt înjumătățite, plecând de la aproape 2.000 de lei.

V. Concluzia panourilor de televizor

Așadar, ce tip de panou ar trebui să alegem atunci când vrem să schimbăm televizorul? Pentru început, cel mai important factor este bugetul. În cazul în care acesta este unul nelimitat, OLED este cea mai bună variată, reprezentând și viitorul display-urilor, chiar dacă riscă mereu să se ardă.

Pentru un buget mai mic, dar nu minim, alegerea dintre tehnologiile QLED și LCD nu este un grea, datorită avantajelor prezentate de prima. Cu toate acestea, 2.000 de lei este pragul inferior pentru un Samsung QLED.

În caz contrar, din toate tehnologiile LCD (despre care am convenit mai sus că sunt luminate cu LED), ecranele IPS Panel sunt compromisul perfect pentru unghiuri bune de vizualizare și un timp de răspuns decent, pentru 1.500 de lei sau mai mult.

La un buget mai mic de 1.500 de lei trebuie stabilită o listă de priorități care cuprinde tipul de display, rezoluția, diagonala și existența sau nu a opțiunilor SMART.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel