Mulți artiști tatuatori riscă să tatueze zone ale corpului în care sunt prezente alunițe sau diverse leziuni, îngreunând astfel detectarea precoce a cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite.
Doar 43% dintre artiștii tatuatori incluși într-un studiu realizat la University of Pittsburgh Medical School au declarat că au fost instruiți în ceea ce privește modul în care trebuie să se comporte în prezența alunițelor, a petelor sau a altor leziuni dermatologice. Circa 55% dintre aceștia spun că au refuzat să tatueze zonele de piele în care erau prezente formațiuni anormale, fiind însă înclinați să facă acest lucru mai degrabă din considerente estetice decât din motive legate de preocuparea față de cancerul de piele, a relevat studiul. Doar 29% au specificat că au avut în vedere în principal pericolul de cancer de piele la momentul refuzului.
Chiar dacă o leziune arată acum normal, acest lucru se poate modifica în timp iar acoperirea alunițelor sau a altor leziuni ale pielii cu tatuaje poate îngreuna urmărirea evoluției acestora de către un medic dermatolog. Chiar dacă unele alunițe, pete decolorate sau umflături pot fi inofensive, schimbările survenite pe suprafața lor — modificări ale simetriei, ale marginilor, ale culorii, mărimii, formei ori texturii — pot reprezenta semne îngrijorătoare că în acel loc se poate forma cancerul de piele. Depistat din timp, melanomul poate fi vindecat, însă stadiile mai avansate ale acestui tip de tumori pot fi fatale.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat informații obținute prin chestionare anonime completate de 42 de artiști tatuatori profesioniști, dintre care jumătate activează în acest domeniu de cel puțin opt ani. Doar aproximativ 17% dintre aceștia au declarat că au efectuat teste dermatologice regulate. 7% fuseseră supuși la o biopsie, iar puțin peste 2% aveau un diagnostic de cancer sau cunoșteau pe cineva apropiat depistat cu această boală, au raportat oamenii de știință în jurnalul JAMA Dermatology.
Tina Alster, directoare a Institutului de Dermatologie și Chirurgie Laser din Washington și cercetător la Georgetown University Medical Center din Washington, recomandă celor care doresc să se tatueze să efectueze în prealabil un control dermatologic pentru verificarea alunițelor și a altor formațiuni anormale de pe piele, în special dacă au în familie cazuri de melanom.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu