Propunerea avansată de premierul Boc, vizând organizarea simultană a alegerilor locale și parlamentare din 2012, este departe de consensul invocat de unii reprezentanți ai PDL. Ce riscuri ar avea o astfel de mișcare pentru cei care doresc o schimbare a regimului politic din România? Principalul risc ar putea da numele de cod pentru campania de manipulare a votului în 2012: „Operaţiunea Asfaltul“.
La o primă vedere, ”comasarea” are plusuri și minusuri pentru ambele tabere. Costurile de campanie (de la afișe, la pungi cu cadouri) se reduc, iar acest lucru contează pentru UDMR, dar și pentru Opoziție, care nu deține la fel de multe resurse ca Puterea. Totuși, concentrarea fondurilor de campanie într-un singur moment electoral ar avantaja PDL, care poate ”plăti” mai mult. USL are însă alt capital-dorința de schimbare a electoratului, așa că ar putea compensa deficitul de fonduri pentru panotaj sau ”mituiri” .
Legarea parlamentarilor de aleșii locali ar permite Opoziției să atace și primarii consacrați, din fiefurile portocalii, care ar fi confruntați cu nemulțumirea populației legată de starea generală a țării. Pe de altă parte, PDL ar putea folosi primarii cu imagine bună pentru a trage după ei candidați anonimi sau ”iepurașii” folosiți pentru a disipa voturile USL.
În cazul în care ar fi două rânduri de alegeri, iar rezultatul la locale nu ar diferi prea mult de ceea ce avem în prezent, USL riscă pierderea unor primari (trădare, presiuni, cumpărare) și demotivarea aleșilor locali, până la toamnă. De ce să tragă pentru un deputat sau senator, după ce s-a văzut cu sacii în căruță?
Pentru UDMR, alegerile ”comasate” au un risc major dacă se va înscrie în cursa electorală și al doilea partid maghiar. În Odorheiu Secuiesc, de pildă, primarul Szasz Jeno ar aduce voturi Partidului Civic, nu UDMR. Raportul între cele două tabere este de 3 la 1, deci UDMR nu ar mai face pragul electoral de 5 la sută.
Opreațiunea Asfaltul
Miza majoră, pentru actuala Putere, a rămas electoratul rural. Mai puțin informat și educat, acesta ar fi mai ușor de păcălit prin amestecarea temelor de campanie. Și mai ușor de influențat cu cadouri. Totul pornește de la unele sondaje care arată că principala problemă a cetățenilor de la țară sunt drumurile desfundate. De altfel, aceasta este și singura care poate fi rezolvată rapid, dacă se alocă bani. PDL nu va crește salariile sau pensiile, anul viitor, dar va finanța firmele de asfaltangii, pentru a contribui astfel la realegerea primarilor fideli. Dacă localele ar fi în vară și generalele peste 4-5 luni, PDL și aliații săi nu ar mai avea teme de campanie. Nimeni nu ar crede în promisiunile colegilor lui Boc. În schimb, ascunși în spatele primarilor, candidații la generale vor miza pe Marea Asfaltare pentru a nu fi siliți să discute despre criză, locuri de muncă, spitale sau școli.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News