De ce este vinovat Ponta în cazul moscheii

  

Victor Ponta a fost reclamat la DNA pentru că a dat în folosință Muftiatului, timp de 49 de ani, un teren pentru construcția unei moschei. Teoretic, procurorii nu ar avea de ce să ancheteze o decizie politică.

Practic, HG-ul emis de guvernul Ponta este dovada unei vinovății crâncene. Cazul ”Moscheea” arată de ce merge prost economia, de ce este țara vraiște și, mai ales, de ce nu are șanse nici pe viitor.

Este drept că Marea Moschee este doar ultima lovitură dintr-o serie de atacuri succesive la un proiect pentru dezvoltarea turistică a Capitalei, respectiv a țării. Dar, nici nu văd cine ar avea capacitatea să schimbe lucrurile: administrația nu știe, publicul nu cere.

Orașul avea o șansă cu Romexpo: turismul de conferință. Miliarde sunt produse de capitalele europene din târguri și expoziții, din reuniuni de afaceri sau științifice. La o astfel de manifestare vin mii de participanți, punând în mișcare mai multe industrii, de la cea hotelieră la divertisment, publicitate, transport, catering.  

Avantajele competitive ce trebuiau a fi exploatate sunt mâna de lucru mai ieftină ca în Vest, prețurile mai mici, amplasamentul strategic al Romexpo, aproape de aeroport, dar și de centrul Capitalei. Culmea, în jurul Romexpo era teren să tot dezvolți un astfel de centru.

Guvernul trebuia să facă proiectul: aici o hală multifuncțională, aici hoteluri, aici parcare. Metroul mai cădea în sarcina statului, dar investitori privați se puteau găsi pentru extinderea și modernizarea Romexpo, nemaivorbind despre fondurile europene.

În 26 de ani, toate guvernele, plus primarii și consilierii capitalei nu au știut decât să distrugă această șansă. În locul unei viziuni strategice, interese limitate. Blocuri de birouri, service-uri auto, hale ale Imprimeriei naționale, vile ANL, o universitate au ciugulit, bucată cu bucată, din spațiul în care s-ar fi putut dezvolta acest proiect de anvergură.

În loc să-și facă trei cruci, de teama amenințării musulmane, Gabriela Firea ar putea să ceară guvernului terenul, pentru un proiect pe jumătatea ”Austria Center”.

Aflat în Viena, acesta este pregătit pentru 20,000 de participanți, are 24 de săli de conferință, care  oferă între 100 și 4.320 de locuri, are 180 de săli pentru întâlniri de afaceri și 22.000 de metri pătrați spații expoziționale. Terenul destinat moscheii de lângă Romexpo are exact 11.000 de metri pătrați.

P.S.

Și la moschee vin turiști, se poate zice. Ok, dar ei puteau veni și dacă moscheea era amplasată în altă zonă a capitalei, iar Romexpo era dezvoltat pe modelul centrelor de afaceri și conferințe din Occident. Ca să nu spun că nici modelul bazarului din Orient nu amestecă planurile…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel