Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a vorbit despre modurile prin care populiștii pot fi identificați, în cadrul unui interviu oferit de Val Vâlcu, pentru DC News.
„Procedura este dușmanul populismului. Exact asta trebuie să înțeleagă toți oamenii care pot fi tentați, din cauza supărărilor temporare, să meargă pe mâna populismului. Populismul refuză procedura și merge pe retorica „nu, eu vreau soluția aici, acum, cu mână forte.” Cum spunea Dan Diaconescu- „îi dăm afară acum, dăm bani tuturor, dăm 12.000 de euro fiecăruia, luăm din avuția națională, o împărțim tuturor”- era un festin și mulți l-au crezut. De ce? Pentru că sistemul i-a uitat pe cei care l-au crezut pe „domnul” Dan.
Apoi politicienii s-au trezit și au întrebat „de unde au apărut ăștia?”. Păi au apărut în timp ce voi stăteați la putere, guvernați și vă băteați pe lucruri total neinteresante pentru marea masă. În felul acesta apare câte un partid populist, dar populismul este exact ca minciuna, pentru că are picioare scurte. Populismul nu este un proiect pe termen lung, drept dovadă partidul lui Dan Diaconescu, care s-a dizolvat imediat pentru că, de regulă, populismul apare ca o mișcare anti-sistem, dar când ajunge în sistemul politic își dă cu stângul în dreptul. Ei devin oamenii politici, iar oamenii le pot spune „de ce nu faceți ce ați promis?”.
Atunci normal că se prăbușește totul, ca un castel de nisip și populistul devine om politic, la fel ca celălalt, până când vine alt populist care să îl conteste și pe el. Deci populismul vine ca o mișcare anti-sistem, este dizolvată în sistem, dar asta nu înseamnă că nu pot să apară populiști din cadrul sistemului și, în România cel puțin, avem discursuri ale oamenilor politici care vorbesc despre reforme, deși ei sunt acolo.
În mass-media s-a produs o inversare de roluri. Vedem realizatori de emisiuni care se comportă ca niște oameni politici și îi atacă pe invitați, îi pun în dificultate, dar și oameni politici care vorbesc atât de neutru, de parcă ar face analiză politică, ei nu sunt oameni politici, ei se extrag. Vorba lui Anton Pan, mai întâi numără măgarul de sub tine. Au o problemă de autoreferențialitate. Întotdeauna clasa politică se află în altă parte, iar ei sunt spălați, curați și ne explică cum ar trebui să aibă loc reformele. Acolo este populismul în stare pură, vândut ca fiind o soluție științifică cu privire la eliminarea oricărui rău. Sunt câteva elemente prin care identificăm discursul populist, printre care autoextragerea din categoria de om politic.”, a explicat profesorul Sorin Bocancea.
Profesorul Sorin Bocancea a explicat mecanismele populismului mediatic și plăcerea oamenilor de a vedea știri negative:
„Noi, mass-media, ne batem pentru audiență. Recurge și mass-media la populism?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Absolut! Populismul mediatic este cel mai puternic, pentru că, de multe ori, mass-media, în căutarea audienței, nu caută să vină cu știri care chiar ar interesa publicul, ci cu știri care să placă și să atragă. Populismul mediatic este un fenomen puternic în România și nu numai, pentru că e o dorință de atrage atenția cât mai multor auditori, or, auditorii aduc și bani. Este imperiul ratingului. Ai mai mult rating, ai mai mulți bani. Ești căutat pentru promovare, reclamă, șamd.“, a spus Sorin Bocancea.
„Am înțeles, dar îi produci fericirea dacă îi dai un film bun, o glumă bună, o melodie, o emisiune muzical, dar acum se bat pentru audiență cu știri catastrofale: Vei muri mâine / Dacă ieși din casă te arde soarele și te umple de cancer / Dacă stai în casă mănânci E-uri / Vei fi sărac / Vine criza și ... / Criză, criză, Criză ... chiar m-am întrebat de ce vor pensionarii să audă permanent la televizor că au pensii mici și că nu au decât pentru o pâine jumate?“, a spus Val Vâlcu.
„De parcă n-ar ști! Doar că trebuie să le spună cineva treaba asta. Este un patos al catastrofei. Este o plăcere de a auzi lucruri rele. Știți mai bine decât mine că știrile negative se vând mai bine decât cele pozitive. Cele pozitive sunt plicticoase și apar tot timpul suspiciuni că trebuie să fie plătite de la Guvern ca să potolească populația. Știrile negative isterizează“, a spus, la DC News, Sorin Bocancea, prof. univ. dr. la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu