Sobele pe gaz afectează calitatea aerului din casă, susține o cercetare de la Stanford.
Un studiu realizat de experți de la Universitatea Stanford, SUA, susține că emisiile de la sobele cu gaz sunt dăunătoare sănătății umane, inclusiv când sunt oprite. Pe teritoriul Statelor Unite, sobele pe bază de gaz sunt un mijloc de încălzire a casei pentru peste 40 de milioane de americani.
Cercetarea de la Stanford susține că sobele cu gaz expun direct oamenii la emisii nocive care pot duce la afecțiuni precum: astm bronșic, tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.
”Cred că unul dintre mesajele de acasă pentru lucrare este că aparatele cu gaz natural, încălzesc Pământul și dăunează planetei și, de asemenea, afectează calitatea aerului pe care îl respirăm. (...) În consecință, electrificarea ar putea răci planeta și ne poate face aerul mai curat și ne poate face mai sănătoși”, a declarat autorul principal al studiului, Rob Jackson, profesor de Științe la Universitatea Stanford din California, pentru medicinenet.com.
Pentru a emite această concluzie, echipa profesorului a măsurat metanul și NOx eliberate în 53 de case din California, atât când sobele mergeau, cât și când erau oprite. Au observat că aproximativ trei sferturi din toate emisiile de metan înregistrate în studiu s-au produs în timp ce sobele nu funcționau.
”Nu există standarde actuale de interior pentru NO2. Am vrut să măsurăm ratele de emisie ale acestor poluanți în interiorul locuințelor pentru a vedea cât de repede sunt generați de sobe, pentru a vedea cât de repede s-ar acumula concentrațiile într-o casă, în timp, în funcție de privind ventilația și dimensiunea bucătăriei”, a precizat un alt autor al cercetării, Eric Lebel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci