EXCLUSIV  De ce explozia de la GPL e ca la Colectiv. Victimele, duse la Floreasca, unde funcționează primul și singurul centru de îngrijire a arșilor grav din România. Informații de ultimă oră

INQUAM
INQUAM

Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni.

Începând din luna decembrie 2022, La Spitalul de Urgență Floreasca funcționează primul și singurul centru de îngrijire a arșilor grav din România. Efortul început în 2003 s-a finalizat în 2022, prin oficializarea primei structuri având această încadrare ca structură sanitară. Este primul centru și este și singurul la ora actuală. Dotarea este extrem de complexă și costisitoare, pentru că se adresează celui mai complex și costisitor tip de pacient imaginabil, pacientul ars.

Actualul centru de îngrijire a arșilor din Spitalul Floreasca are șase paturi de pacienți critici, adică acea unitate de arși înființată care era funcțională sau aproape funcțională la Colectiv, încă șase paturi de pacienți post-critici și încă șase paturi de pacienți cu sechele complexe după arsurile grave.

Astăzi erau două paturi libere la pacienți critici și unul de la pacienți critici poate fi mutat la post-critici. La Floreasca vor fi internați trei pacienți, iar doi sau trei vor fi duși la Bagdasar Arseni. Sunt confirmate două decese și sunt șapte răniți grav.

De ce explozia de la GPL e ca la Colectiv: Victimele au arsuri foarte grave 

Doi dintre supraviețuitori au arsuri de gradul doi și trei pe aproximativ 90% din suprafața corpului și arsuri de căi respiratorii. Este o situație gravă, ca la Colectiv, pentru că unda de șoc, „aerul” fierbinte, pătrunde până în alveolele pulmonare și la temperaturi mari sunt distruse căile respiratorii.

Echipa de gardă de la Spitalul de Urgență Floreasca este mobilizată pentru a face față acestei situații critice.

Conform IGSU, la acest moment arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne şi o casă. Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au activat Planul Roşu de Intervenţie, iar populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT despre degajările de fum din zona incendiului. De asemenea, autorităţile au dispus evacuarea populaţiei din zona exploziei pe o rază de 300 de metri. Zeci de autospeciale de intervenţie şi ambulanţe s-au deplasat la faţa locului, forţele fiind alocate de la ISU Dâmboviţa, ISU Bucureşti-Ilfov, ISU Prahova, aici fiind aduse şi un Post Medical Avansat, dar şi autospeciala de transport roboţi. Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani, precizează Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

VEZI ȘI: Nouă explozie la Crevedia. Nor în formă de ciupercă, exact ca la bombele nucleare / video+foto - https://www.dcnews.ro/noua-explozie-la-crevedia-nor-in-forma-de-ciuperca-exact-ca-la-bombele-nucleare-video-foto_927795.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel