EXCLUSIV  De ce Federer sau Nadal nu fac unele leziuni ale umărului, dar le fac persoane ce lucrează la birou cu mouse-ul

Foto Pexels
Foto Pexels

Medicul Liviu Ojoga, șeful secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador din București, a făcut referire la sportivii de performanță. 

„Inclusiv la congresele medicale, congresele patologiei umărului se discută de ce un tenismen de performață, cum sunt, de exemplu, Federer sau Nadal, nu fac niciodată leziuni ale coafei rotatorie (n.r. coafa rotatorie este o rețea de patru mușchi și câteva tendoane care acoperă capul humeral. Coafa rotatorie fixează capul humeral în articulație și permite rotația brațului) și fac pacienți care au activitate mult mai redusă față de acești sportivi.

S-a descoperit că, de fapt, leziunile de coafa rotatorie apar la mișcarea până la 90 de grade, ori ei fac tot timpul mișcări de abducție la peste 90 de grade. Deci, și dacă lucrăm la birou cu mouse-ul, putem să facem aceste leziuni, în timp”, a explicat medicul Liviu Ojoga în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical. 

Sanador

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni în rândul tinerilor


Întrebat, ulterior, care sunt cele mai frecvente afecțiuni, la nivelul umărului, în rândul tinerilor, sportivilor, medicul a făcut o serie de precizări. 

„De departe, instabilitățile! Luxațiile recidivante de umăr. Se începe cu o primă luxație, care, de cele mai multe ori, este tratată ortopedic. (...) Urmează recuperare. Mai nou, în ultimii ani, s-a discutat și, în clinicile de patologie sportivă, toți pacienții sportivi, de competiție primesc un tratament chirurgical de la prima luxație. Dar, după luxațiile tratate ortopedic inițial, există șansa ca ele să recidiveze, ceea ce poartă denumirea de luxație recidivantă de umăr sau instabilități, care pot să fie anterioare sau posterioare, mai frecvent anterioare. Aceasta este patologia cea mai frecventă, urmată de rupturi de pectorali, ce apar la sportivii de performanță. Când stau pe spate și ridică greutăți... Apar rupturi de pectoral. Și la cei care fac gimnastică, la inele, care suprasolicită articulația”, a explicat medicul Liviu Ojoga.

VEZI ȘI: Primele semne ce indică o problemă la nivelul umărului. Ojoga, medic Sanador, vine cu toate explicațiile

Dr Liviu Ojoga: Totul despre patologia umarului. Interviurile DC News si DC Medical

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel