De ce femeilor le este frig tot timpul? Există o explicaţie ştiinţifică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

De ce femeile se plâng de frig, în timp ce colegii lor din aceeaşi încăpere ar vrea să dea drumul la aerul condiționat? Un studiu a găsit explicația acestui fenomen.

Femeile preferă o temperatură mai ridicată decât bărbații pentru că așa e construit organismul lor. La aproximativ aceeași greutate corporală, femeile au tendința de a avea mai puțini mușchi pentru a genera căldură, arată un studiu recent, citat de Science Alert.

De asemenea, femeile tind să aibă o rată metabolică mai mică decât bărbații, ceea ce reduce capacitatea de producere a căldurii în timpul expunerii la frig. Prin urmare, sunt mai predispuse la senzația de frig atunci când temperatura scade.

Nici hormonii lor, estrogen și progesteron, nu le ajută prea mult din acest punct de vedere.

Estrogenul dilată vasele de sânge de la nivelul extremităților, ceea ce duce la o mai mare pierdere a căldurii.

Iar progesteronul poate face ca vasele de la nivelul pielii să se contracte, ceea ce înseamnă că va curge mai puțin sânge în unele zone, pentru a menține organele interne mai calde. Totuși, acest echilibru hormonal se schimbă pe parcursul lunii, odată cu ciclul menstrual.

Similar stau lucrurile și cu mamiferele, femelele preferând locurile mai calde, expuse la soare. Este posibil ca femelele să fi dezvoltat o preferință pentru climatele mai calde pentru a sta alături de puii lor în timpul etapelor în care aceștia nu își pot regla propria temperatură corporală.

O femeie a plâns cu lacrimi de sânge. Ce au descoperit medicii

Lacrimile de sânge sunt o afecțiune rară cunoscută sub numele de hemolacrie, care poate avea cauze diferite. Iată ce spun medicii despre cazul unei femei care a plâns cu sânge. Ciclul menstrual i-a adus unei tinere lacrimi în ochi. Dar, spre deosebire de majoritatea lacrimilor legate de menstruație, ale ei au fost lacrimi de sânge de un roșu aprins. Când tânăra de 25 de ani, care începuse deja să plângă cu sânge, a ajuns la camera de urgență, era deja la al doilea episod de acest fel în ultimele două luni. În cazul acestei femei, ochii ei erau normali și pacienta nu prezenta semne că ar fi fost bolnavă sau rănită.

Cu toate acestea, ambele cazuri de lăcrimare cu sânge au coincis cu debutul menstruației, au scris medicii într-un raport prezentat recent în BMJ Case Reports. Menstruația normală poate declanșa uneori sângerări ciclice în afara uterului, cunoscute sub numele de menstruație vicariantă. În cazul acestei femei, a fost probabil o convergență extrem de neobișnuită a două afecțiuni – menstruația vicariantă și hemolacria – care au dus la vărsarea de lacrimi de sânge, declanșate de menstruație, potrivit raportului.

Chiar dacă lacrimile femeii i-au alarmat pe cei din jur, medicii care au examinat-o au constatat că ochii ei nu erau afectați și că lacrimile nu erau însoțite de dureri de cap, amețeli sau alte simptome ale unei probleme de sănătate. De asemenea, nu existau semne de anomalii în sinusurile ei, în canalele lacrimale sau în lacrimile însângerate în sine, au scris cercetătorii în numărul din martie al revistei BMJ Case Reports. Cauzele cele mai comune ale hemolacriei includ inflamații, traume, leziuni, tumori, hipertensiune, boli precum icterul și anemia și tulburări vasculare, potrivit unui raport publicat de către National Center for Biotechnology Information.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel