De ce fermierii europeni se tem de intrarea Ucrainei în UE: ”Europa este naivă, în timp ce alte țări rearmează fermierii, precum China și Statele Unite”

foto pexels/pixabay
foto pexels/pixabay

Fermierii europeni sunt supărați și îngrijorați de intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, despre care se tem că ar putea fi prea rapidă și dezechilibrată.

Iată ce reiese din conferința de presă Copa-Cogeca. Organizația, care reprezintă companii și cooperative agricole la nivel european, a subliniat într-o întâlnire cu jurnaliștii toate riscurile asociate cu intrarea produselor alimentare dintr-o putere agricolă precum Kiev, potrivit Agrifood.

Declarațiile arată că preocupările sunt larg răspândite și împărtășite de diverse țări, nu doar de Polonia, Ungaria și Cehia, care de luni de zile au denunțat modul în care grâul ucrainean la prețuri prea mici are repercusiuni grave pe piețele lor interne.

Prejudiciul pentru producătorii europeni ar fi agravat de un orar forțat al etapei, destinat să accelereze intrarea Ucrainei în blocul de state membre fără măsurile de precauție necesare.

Realitatea

În ultimele luni, piețele europene au fost ”zguduite” de războiul din Ucraina, mai întâi din cauza absenței bruște a aprovizionării cu cereale și uleiuri vegetale din Ucraina, apoi de intrarea pe uscat a acestor produse datorită coridoarelor de solidaritate, care însă, a provocat prejudicii producătorilor europeni, în special celor din țările vecine precum România, Polonia și Ungaria.

Mișcarea de a stopa problema a fost de a impune taxe vamale, dar acestea ar urma să fie ridicate odată ce procesul de aderare va fi încheiat. Ceea ce sperie sectorul agricol este ideea că, devenind membru al UE, Kievul s-ar putea năpusti pe piețele agricole cu o astfel de masă de produse ieftine încât să-i zdrobească pe ”concurenții” actualelor țări ale blocului.

Provocări pe mai multe fronturi

În această perioadă, fermierii se angajează în diferite bătălii împotriva Comisiei Europene, pentru a stopa planurile propuse de oficiali în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, emisiile de metan în ferme și bunăstarea animalelor.

În ceea ce privește regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor, prin care Comisia ar dori să reducă utilizarea acestora cu 50% până în 2050, președintele Copa, Christiane Lambert, este foarte strict cu Bruxelles-ul.

”Europa este naivă, în timp ce alte țări rearmează fermierii, precum China și Statele Unite”, a declarat el, subliniind că ”ideologia împotriva pesticidelor nu trebuie să ducă la o reducere a securității sănătății”.

Lambert a reiterat și sloganul: ”Fără interdicție, fără soluții”, referindu-se la interzicerea pesticidelor periculoase pentru care nu există produse alternative adecvate.

Potrivit Copa, sunt necesare investiții mai mari în cercetare pentru a accelera procesul de creare și înregistrare a produselor organice și naturale, care să le înlocuiască sau, în orice caz, să le integreze pe cele sintetice.

Substanțe interzise în câmp

Tocmai în ceea ce privește pesticidele, cu Ucraina apar și alte probleme. Autoritățile țărilor învecinate ar fi constatat că nivelurile de reziduuri ale acestor substanțe se încadrează în limitele stabilite de UE, prin urmare pot fi comercializate. 

Pe de altă parte, totuși, fermierii ucraineni sunt încă autorizați să utilizeze în câmp produse chimice interzise în prezent de UE din cauza pericolului lor pentru sănătate și mediu. 

Această cifră ar constitui o încălcare în ceea ce privește concurența, precum și siguranța alimentară. „Ucraina este o țară agricolă mare, dar cu reguli de mediu diferite de ale noastre, cum ar fi utilizarea produselor de protecție a plantelor”, a amintit Lambert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel