Află în articol de ce "fierbe" Dunărea.
Șa Galați, Dunărea "fierbe" din nou, după mai bine de un an. Se întâmplă din cauza frigului. Nori de aburi ies din fluviu, lăsând astfel impresia că apa clocotește.
Acest fenomen se întâlnește foarte rar, atunci când temperaturile scad brusc și "surprind" apa Dunării la temperaturi mult pozitive, scrie Antena3.ro.
Astăzi, 14 octombrie, de dimineață la Galați s-au înregistrat 6 grade, iar apă Dunării avea 18 grade, așa că …a început să "fiarbă".
Specialiștii meteorologi spun că acest fenomen spectaculos se produce din cauza că apa nu este adâncă, iar temperaturile scăzute au venit brusc și este foarte frig la suprafața apei. Fenomenul de "fierbere" a Dunării nu afectează circulația la fel cum se întâmplă cu negura sau ceața. Aburul se risipește în contact cu aerul rece.
Aburii care ies din apă, precum cei observați în Dunăre sau în alte fluvii, sunt, de obicei, rezultați dintr-o combinație de factori fizici și meteorologici. Iată câteva dintre motivele pentru care pot apărea aburi pe suprafața apei, potrivit Chat GPT?
1. Vântul: Vântul poate crește procesul de evaporare. Atunci când aerul este mișcat de vânt, acesta aduce particule de apă sub formă de vapori la suprafața apei și le dispersează în aer, formând astfel un aspect de aburi.
2. Umiditatea relativă: Umiditatea relativă a aerului joacă, de asemenea, un rol important. Cu cât umiditatea relativă a aerului este mai scăzută, cu atât apa are o tendință mai mare de a se evapora și de a forma aburi vizibili.
3. Diferențele de presiune: Diferențele de presiune atmosferică pot contribui, de asemenea, la formarea aburilor. Aceste diferențe pot determina o mai mare evaporare a apei.
4. Variații ale temperaturii apei: În funcție de locație și de adâncimea râului, temperatura apei poate varia pe parcursul zilei și al anotimpurilor. Acest lucru poate duce la formarea aburilor, în special atunci când apa este mai caldă sau mai rece decât aerul înconjurător.
Acești aburi sunt, de obicei, temporari și pot fi observați în special în condiții de vreme rece sau la schimbările bruște de temperatură între apă și aer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News