Filmele despre pandemii au devenit populare în perioada aceasta. De ce oamenii se uită la ele când trecem printr-o pandemie chiar în viața reală? Psihologul Lucian Negoiță oferă un răspuns în acest sens.
„Ne place să avem controlul. Ne place să știm că putem controla. Aceasta ne securizează emoțional și cognitiv. Dacă nu credem că putem controla, că știm cum și ce să facem în X situații, nivelul stresului începe să crească în fiecare dintre noi.
Această pandemie este o situație nouă, anxiogenă prin pericolele aduse de acest virus. Ne sunt puse în pericol sănătatea noastră și a celor dragi, afacerea, cariera, nivelul de trai, ne este schimbat stilul de viață.
Filmele ne ajută să fim într-o altă realitate în care avem mai mult control.
Filmele cu scenarii apocaliptice ne provocau cândva imaginația, ne ofereau adrenalină, emoții intense, dar se terminau de obicei cu happy-end. Unii dintre noi preferă să urmărească aceste filme astfel din mai multe motive. Senzația de control, (la noi este telecomanda), speranța că se va termina cu bine, senzațiile oferite”, a explicat, pentru DCNews, dr. Lucian Negoiță, lector universitar, psiholog, doctor în științele educației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci