Tu știi de ce francezii își spală paharul ânainte de a bea vin alb după vin roșu? Iată explicația.
Franța este bine cunoscută pentru vinul său și, ca atare, are un anumit standard pentru consumul de vin.n mod normal, francezii își vor spăla paharele mai întâi înainte de a alterna vinul roșu cu cel alb. Acest lucru îl fac pentru ca aromele să nu se amestece și pentru a se putea bucura de vin în mod corespunzător, scrie shtiu.ro.
În Franța, la fel ca în alte locuri din Europa, consumul de vin este o activitate socială. Oamenii din Franța beau mai mult vin decât oriunde altundeva și sunt mult mai sănătoși decât americanii, un fenomen care a fost numit Paradoxul francez.
Când cel mai în vârstă bărbat din Médoc, o regiune din sudul Franței, a fost întrebat despre longevitatea sa, el a răspuns că bea vin în fiecare zi. „Dar apa?” „Ei bine”, a spus el, „apa este pentru rațe”.
Vezi și: Vinul alb sau vinul roșu? Care este mai sănătos
Cabernet Sauvignon – încrucişare între Cabernet Franc şi Sauvignon Blanc, cu o istorie care merge până în secolul XVII-lea. Cabernet Sauvignon este un soi de struguri negri cultivat cel mai mult în zona Bordeaux din Franţa şi în California, potrivit gradinavesela.ro. Vinurile obţinute au aciditate ridicată, gust puternic şi o nuanţă de roșu-purpuriu ce atestă cantitatea mare de antioxidanţi specifică acestor struguri. În funcţie de preferinţe, sub numele de Cabernet Sauvignon poţi alege un vin roşu dulce, sec sau demisec.
Merlot – cultivat frecvent în Franţa, Italia, Chile şi Africa de Sud, acest soi de struguri negri îţi oferă o varietate de vinuri recunoscute prin aciditatea mai redusă, note complexe de prune, fructe de pădure şi o aromă subtilă de vanilie.
Pinot Noir – având bobul cu pielita subţire, Pinot Noir este unul dintre cele mai greu de cultivat soiuri de struguri pentru vin, mare parte din recoltă pierzându-se din cauza acestui punct vulnerabil. Este un vin bun, delicat, foarte căutat, cu note mătăsoase, fine, care îmbină urme de zmeură şi căpşune.
Chardonnay – încrucişare între Pinot Blanc şi Gouais Blanc, soiul Chardonnay se cultivă preponderent în Franţa, potrivit gradinavesela.ro. În România, oferă cele mai bune rezultate pe solul din dealurile Munteniei şi Olteniei, dar se cultivă şi pe podgoriile din Dobrogea, Transilvania şi Moldova, Murfatlar fiind una dintre cele mai mari podgorii din România unde îl poţi găsi. Este unul dintre cele trei soiuri pe care legislaţia franceză la acceptă pentru producţia de şampanie.
Riesling de Rin – diferit de Rieslingul Italian, este considerat unul dintre cele mai ofertante şi elegante soiuri de struguri pentru vin alb. Rareori puse la maturare în lemn de stejar, vinurile obţinute din acest soi împart topul 3 al calităţii cu Chardonnay şi Sauvignon Blanc, deşi ca popularitate şi suprafeţe cultivate ocupă doar locul 20.
Sauvignon Blanc – cele mai mari podgorii cu acest soi sunt în Franţa, Italia, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi SUA, iar în România strugurele Sauvignon Blanc este cultivat în 41 de centre viticole. Vinul are culoarea galben-canar, cu reflexe verzui, gust aromat, care duce cu gândul la floarea de viță de vie şi la iasomie, iar dacă nu este consumat în primii doi ani şi lăsat să se învechească, capătă tonuri plăcute de pepene galben.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu