În 1968, OMV a fost prima companie occidentală care a semnat un contract pe termen lung cu Rusia pentru furnizarea de gaze naturale.
Cele mai recente contracte pe termen lung - unul pentru clienții OMV din Austria, unul pentru clienții din Germania - au fost prelungite până în 2040, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primul acord, celebrată cu o vizită de stat a lui Vladimir Putin, la Viena.
Contractul prevedea inițial livrarea a cinci miliarde de metri cubi (m3) de gaze naturale pe an și a fost majorat la șase miliarde de metri cubi în toamna aceluiași an (2018), printr-o modificare a contractului, scrie Der Standard.
După ce trupele lui Putin au invadat Ucraina, Gazprom Export, partenerul contractual al OMV, a livrat semnificativ mai puțin gaz decât s-a convenit în unele cazuri.
Nu știm dacă asta reprezintă o încălcare a contractului cu Putin pentru că detaliile înțelegerii sunt secrete. De obicei sunt convenite cantități maxime și minime, care urmează să fie livrate și care pot fi decontate într-o anumită perioadă de timp. OMV a spus că în unele cazuri doar 30% sau mai puțin din cantitatea convenită a ajuns la punctul de transfer austriac din Baumgarten. Dacă Rusia poate fi acuzată de încălcarea contractului este o întrebare care a preocupat mulți avocați de ceva timp.
Dar cât de scump este gazul pe care OMV îl achiziționează din Rusia pentru clienții din Austria? Și asta este secret. Cert este că gazul din conducte, în special cel din Rusia, a fost întotdeauna puțin mai ieftin decât, de exemplu, gazul natural lichefiat (GNL), pe care s-au bazat țările mediteraneene în trecut. În cele din urmă, acesta a fost, de asemenea, un avantaj competitiv pentru marii consumatori industriali de gaze din Austria, precum și din Germania și explică parțial aprobarea aproape unanimă pe care achiziționarea de gaze din Rusia a întâmpinat-o vreme de mulți ani.
Este realistă o reducere a livrărilor de gaze din Rusia către zero, așa cum se străduiește ministrul Energiei Leonore Gewessler (Verzii)?
O reducere a livrărilor de gaze, către 0, așa cum se străduiește ministrul Energiei, Leonore Gewessler (Partidul Verde), este realistă dacă Rusia dă activ o mână de ajutor și închide robinetul de la sursă.
Se mai poate ca OMV, parțial controlată de statul austriac, să iasă prematur din contractele pe termen lung. Cu toate acestea, dacă Rusia își îndeplinește obligațiile de livrare în timp, în conformitate cu contractul, probabil că nu va avea loc în curând o eliminare completă a gazului rusesc. Cheia este că acestea sunt contracte take-or-pay.
Asta înseamnă că OMV poate spune „noi nu folosim gazul”, dar tot trebuie să plătească pentru el. Contractul se poate anula într-un singur fel: poți să nu mai iei gazul, dar trebuie să plătești pentru el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News