De ce îi vrea Ponta pe unguri la guvernare

razvan-dumitrescu
razvan-dumitrescu

USL a căștigat zdrobitor alegerile parlamentare și după rezultatele parțiale comunicate de BEC scorul e chiar mai bun decât arătau sondajele făcute la ieșirea de la vot!

Iată că ARD nu are peste 19% ci sub 17% după centralizarea a 82% din voturi și este foarte posibil să mai scadă până la încheierea operațiunii.

Eram ieri foarte curios să văd dacă Adriean Videanu va face și de această dată uz de aroganță și va zice din nou “Viorica ,nu mai număra mai că îți spun eu cum e” , când colo îl aud pe Ponta spunând că încep discuțiile cu UDMR pentru o “majoritate constituționala”.

Fraza asta a picat pentru mulți ca nuca -n perete. La ce îți trebuie o formațiune balama, care a valsat cu Băsescu și l-a salvat pe acesta de la suspendare, tocmai acum când prin redistribuirea mandatelor te poti trezi că ai două treimi din Parlament?

De ce trebuia să strecoare premierul anunțul ăsta în declarația de victorie, de ce s-a grăbit? Putea să nu zică nimic acum, să aștepte rezultatele finale și în funcție de scor să anunțe în zilele următoare acest lucru!

Cei mirați ca nu scapă nici acum de UDMR au tot dreptul să fie indignați dar în politică trebuie ținut cont și de întregul context.Nu cred că Ponta e naiv sau nebun încat nu-și dă seama că își supără propriul electorat ce a votat în primul rând contra lui Băsescu ,nicidecum din dragoste nețărmuită pentru USL. Dacă a făcut această declarație înseamnă că el știe ceva ce noi nu cunoaștem pentru că nu ne-a spus încă!

 De UDMR a tras și Băsescu în seara alegerilor când pe Facebook a făcut apel la maghiari să iasă la vot că e în pericol prezența lor în Parlament. Electoratul Uniunii a ascultat de Guvernator și la referendum când prin neparticipare masivă a determinat rămânerea lui Băsescu la Cotroceni .

Încă înainte de aceste alegeri se vehicula un scenariu pe care l-a prezentat De Ce News și anume tragere de timp pentru a împinge desemnarea premierului după sărbători iar până atunci extragerea unor parlamentari USL pentru destabilizarea majorității rezultate în urma votului.

Îndrăznesc să  cred că Ponta nu e nici naiv nici nebun și a făcut acest anunț cu UDMR pentru că nu este sigur că va fi nominalizat de Băsescu!

Într-o astfel de situție prezența maghiarilor în noua coaliție împinge scorul acesteaia undeva peste 70% iar acest lucru poate fi util din mai multe perspective.

 Pe de o parte, scenariul cu ruperea unor parlamentari imaginat de Băsescu devine inutil pentru că nu mai are unde să-i mai lipeasca, fără UDMR nu are cum să iasă o altă majoritate. Pe de altă parte, Guvernatorul nu va risca o suspendare cu două treimi de către Parlament pe procedura de înaltă trădare ce nu se soldează cu referendum, ci cu o trimitere în judecată la ICCJ iar un astfel de proces durează luni de zile indiferent de deznodământ!

 Există și un al treilea argument ce ține de apartenența Uniunii la PPE și de felul în care popularii europeni controleaza Comisia Europeana.E de presupus ca în eventualitatea unui râzboi cu Guvernatorul liderii europeni ce i-au fost favorabili lui Băsescu în iulie, în ciuda realităților electorale și legale din România, nu vor ataca la baionetă o guvernare din care face parte și o formațiune prietenă lor pe care o pot folosi ca punte de legatură cu executivul de la București.

 Din acest punct de vedere, Ponta a mutat în avans, după principiul “cine s-a fript cu ciorbă suflă și în iaurt” dar rămâne de văzut cât de mare va fi pierderea de popularitate asumată prin acest gest politic!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel