În 16 noiembrie 2012, ziarul România Liberă lansa un îndemn stupefiant, cerând președintelui să recurgă la o lovitură de stat, folosind, probabil, instituțiile pe care le mai are la dispoziție: servicii secrete, procurori, judecători.
Editorialistul, care exprima poziția celui mai important mediu de informare portocaliu, îi cerea lui Traian Băsescu să renunțe la democrație și să invalideze votul popular din 9 decembrie. Nu trebuie nominalizat Ponta, susținea și Ion Cristoiu, la televiziunea Cotrocenilor și în oficiosul prezidențial. Cristoiu îi aduce lui Băsescu argumente pragmatice: dacă nu se opune numirii lui Ponta, în decembrie, va fi suspendat în 2013. După mai bine de zece zile, susținătorii lui Traian Băsescu întorc brusc foaia. Andreea Pora scrie că rezultatul alegerilor trebuie respectat, iar nominalizarea lui Ponta nu poate fi refuzată. Mai mult, România Liberă revine și, chiar de Ziua Națională, publică un editorial al redactorului-șef. Dan Turturică reia recomandările SUA și UE, care i-au fi cerut lui Băsescu să-l nominalizeze pe Ponta, dacă USL câștigă alegerile. Apoi, le explică celor care va fi suprimată democrația de ce nu poate da președintele o lovitură de forță.
Operațiunea Rondoul: schimbare de 180 de grade
De ce s-a schimbat registrul presei portocalii, în ultima săptămână de campanie? La prima vedere, pare a fi vorba despre acceptarea înfrângerii și pregătirea electoratului dur pentru coabitarea cu USL/Ponta. Este posibil ca primele articole din presa apropiată președintelui Băsescu să fi testat poziția occidentalilor, mai ales că au fost și europarlamentari sau lideri PDL care au reluat tema. În această perspectivă, reacțiile de la Bruxelles au determinat abandonarea planului. Astfel, Serghei Stanişev, liderul PES, a lansat un avertisment dur la adresa lui Băsescu, pe care îl acuză de încălcarea Constituției. ”În timpul verii, scrie Stanișev, UE a fost extrem de vigilentă în monitorizarea standardelor democratice şi respectarea de către actorii politici a Constituţiei. Le cer acum să aplice aceleaşi standarde precise”. Mark Gitenstein a recomandat, de asemenea, să se țină seama de votul popular. Pe 29 noiembrie, cu o zi înainte să apară în RL editorialul amintit, europarlamentarul PDL Cristian Preda se pronunța, la rândul său, pentru acceptarea înfrângerii.” Dacă USL va avea majoritatea, va fi imposibilă evitarea numirii lui Ponta”, a declarat Preda.
Perdea de fum pentru Bruxelles?
Nu este însă exclus ca aceste articole și declarații să fie doar o perdea de fum, menită să ascundă planurile lui Băsescu de observatorii de la Bruxelles. Susținătorii lui Băsescu din mass media și parlamentarii PDL sunt democrați, gata să accepte votul popular, va spune, de exemplu, Monica Macovei…dar, o dezvăluire incendiară, de ultimă oră, vine cu dovezi împotriva lui Ponta pe care nu le putem ignora.
Tema ”spa”-ului, a unei demascări spectaculoase care să invalideze adversarul lui Traian Băsescu a fost folosită și în 2000. Atunci, Băsescu a aruncat pe piață dosarul FNI, împotriva contra-candidatului său la Primărie, iar în 2009, a apărut celebra fotografie cu vizita la Vântu.
Un film compromițător, o stenogramă dintr-un dosar, apărrute fie în ultima săptămână, fie după alegeri, ar putea oferi argumente pentru refuzul nominalizării. Să nu uităm că președintele are la dispoziție, conform Constituției, 20 de zile pentru a face nominalizarea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu