Considerat una dintre vocile importante ale romantismului în Europa, Mihai Eminescu rămâne, la 169 de ani de la nașterea lui, cel mai iubit poet român.
Un mare patriot, care scria acum mai bine de un secol texte jurnalistice la fel de valabile astăzi, la peste o sută de ani distanță, un poet inegalabil, care a valorificat toate temele romantismului în versuri de o rară frumusețe, Mihai Eminescu, poetul născut la Ipotești, se identifică azi cu însăși cultura română. Motiv pentru care ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii lui, a fost declarată Ziua Culturii Române.
Cu acest prilej, pe 18 ianuarie, de la ora 19:30, la Sala CaféNott, Ansamblul Musica Viva, format din actriţa Ioana Calotă, pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, cărora li se adaugă Alexandru Philippide, filolog, teolog şi actor, vă propune un proiect special, intitulat De ce îl iubim pe Eminescu, în care poezia se întâlnește cu muzica, într-un spectacol de mare sensibilitate, unde vocea lui Mihai Eminescu este însoțită de muzica a doi mari compozitori ai spaţiului românesc: George Enescu şi Belà Bartok.
Ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, este gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice, bucurându-se în tot acest timp de succes atât în țară, cât și în străinătate, în 2017 numărând-se printre artiştii invitaţi la Festivalul Internațional George Enescu. De asemenea, în 2013, Musica Viva a fost unul din ansamblurile selectate de BBC Radio Classic să reprezinte Ziua României în transmisiunile Uniunii Europene de Radio, iar în 2017, CD-ul lor O călătorie spre Secolul al XX-lea s-a bucurat de cele mai bune recenzii ale anului în Actualitatea Muzicală.
Ioana Calotă, cea care va recita din poezia lui Mihai Eminescu, este o actriță cu o sensibilitate specială, care, așa cum mărturisește în fiecare interviu, a știut dintotdeauna că actoria este singurul ei drum. Din anul 2003, când a absolvit UNATC I.L. Caragiale, a realizat numeroase roluri de mare impact, fiind una dintre cele mai speciale actrițe din trupa Teatrului Nottara, unde a lucrat cu regizori consacrați. Printre spectacolele în care poate fi văzută în această stagiune, pe scena Teatrului Nottara, se numără: Vestul singuratic, regia: Cristi Juncu, Efecte colaterale, regia: Vlad Zamfirescu, Alcool, regia: Mihai Măniuțiu, Opt femei, regia: Andreas Merz-Raykov, În cădere liberă, regia: Alexandru Maftei.
Alături de ea, vocea poeziei lui Eminescu va fi Alexandru Philippide, filolog, teolog şi actor, cu un studiu de licență dedicat personalității lui Mihai Eminescu. Profesor de literatură română și filosofie, trainer și public speaker, Alexandru Philippide abordează dintr-un unghi diferit poezia, în lectura lui căpătând o prospețime aparte.
Andreea Butnaru, cu un palmares bogat la concursuri naţionale şi internaţionale, este câştigătoare a unor prestigioase burse şi selecţii – DAAD Stipendium, Kyoto International Music Festival. Pianista a cântat pe importante scene din România, Germania, Cehia, Belgia, Ucraina şi Japonia, a avut numeroase apariţii la posturi de radio şi televiziune – TVR, BBC Classic, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional. A susţinut numeroase concerte transmise în direct pe canale audio-video din Europa şi din Canada. A iniţiat şi creat diverse tematici concertistice şi camerale, împletite cu repertorii clasice, dar şi inedite, aducând pe scenele româneşti un număr important de prime audiţii, precum şi spectacole în care muzica se împleteşte cu textul, mişcarea scenică, arta plastică.
Pentru activitatea profesională meritorie şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor noastre muzicale pe scenele lumii, pianista a fost răsplătită cu titlul de „Artist de Onoare" al României, decernat în toamna anului 2005, cu ocazia participării sale la Festivalul Enescu de la Berlin.
Violoncelistul Florin Mitrea este membru al Orchestrei Naţionale Radio. Graţie talentului şi ţinutei profesionale, a fost invitat să reprezinte România la Paris, în cadrul evenimentelor organizate de UNICEF şi la Kyoto, în cadrul Expo 2005. Violoncelistul a susţinut recitaluri în România, Germania, Italia, Spania, Cehia şi Japonia, toate cu succese răsunătoare. A fost premiat în ţară, dar şi în afara ei, solo şi în formaţii camerale. Printre reuşitele sale solistice se numără colaborarea cu dirijori şi muzicieni importanţi ai momentului, precum: Cristian Mandeal, Julien Salemkour, şi Tiberiu Oprea sau violonistul Răzvan Hamza, transmite teatrul Nottara într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News