O fostă stewardesă a dezvăluit de ce apa este și de 10 ori mai scumpă în avion decât în magazin.
Vlada Grecu, tânăra din Chișinău care anterior a fost însoțitoare de bord și care a devenit cunoscută pe TikTok după ce a început să facă scurte videouri în care povestea lucruri interesante legate de zborul cu avionul, a dezvăluit de ce apa este și de 10 ori mai scumpă în avion decât în magazin.
Fosta stewardesă a fost întrebată de internauți de ce pasagerii trebuie să plătească mai mult pentru anumite produse la bordul avionului, în contextul în care prețul unei sticle de apă de 0,5 litri, spre exemplu, la bordul unui avion în Europa se situează între 3 și 5 euro, deși aceeași apă în magazin costă între 0,30 și 1 euro. Astfel, comparativ, în avion prețul este de 4-10 ori mai mare decât în supermarket. Prețul mai ridicat nu este valabil doar în cazul apei, ci și în cazul gustărilor.
"Probabil ai pățit și tu acest lucru. Să ajungi la securitate cu o sticlă de apă și să ți-o arunce. Apoi ești însetat, că doar ai așteptat ore întregi să intri în avion, apoi mai zbori câteva ore și trebui să îți cumperi o apă, care costă de 10 ori mai mult. Oare de ce? Îți explică Vlada. Toate produsele care se vând după securitate, cum ar fi duty-free sau în avion, sunt livrate în cantități mici, în afara orelor de vârf și controlate de securitate la fiecare pas al procesului. Apoi, chiria pentru toate spațiile aeroportuare este destul de mare, iar comercianții trebuie să-și acopere toate costurile controalelor de securitate. Iar în avion o apă este și mai scumpă pentru că companiile aeriene trebuie să-și acopere și costurile parcărilor aeroporturilor", a explicat fosta stewardesă într-un videoclip postat pe contul ei de TikTok.
Totodată, este important de precizat că operatorii precum Ryanair, Wizz Air sau easyJet oferă bilete ieftine, dar compensează prin vânzarea de produse la prețuri ridicate la bord, inclusiv apa. În plus, un alt motiv este că fiecare kilogram transportat în avion consumă combustibil, așa că tot ce se urcă la bord trebuie să fie eficient gestionat. Companiile vând mai scump pentru a maximiza profitul din fiecare produs.
În contextul de față apare o întrebare logică. Dacă apa și gustările sunt mai scumpe în avion, de ce ăarfumurile sunt fie la același preț ca în magazine, fie chiar mai ieftine? Nu ocupă și ele la fel de mult spațiu în avion? Ei bine, află că parfumurile sunt mai ieftine în avion din câteva motive strategice:
1. Fără taxe și accize (Duty-Free) - În avion, parfumurile sunt vândute fără TVA și alte taxe vamale, ceea ce le face mai ieftine decât în magazinele obișnuite din oraș.
2. Prețuri negociate cu brandurile - Companiile aeriene și duty-free-urile colaborează direct cu producătorii pentru a obține prețuri preferențiale, deoarece cumpără în volume mari.
3. Marketing și strategii comerciale - Parfumurile sunt produse cu marjă mare de profit, iar companiile aeriene le vând la prețuri mai mici decât în magazine pentru a încuraja cumpărăturile impulsive. În schimb, recuperează profitul din alte produse scumpe, cum ar fi apa sau gustările.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News