De ce în România cresc tarifele la energie, în timp ce în Europa scad. Prof. Ionuț Purica, expert în energie: Asta înseamnă manipularea pieței

De ce în România cresc tarifele la energie, în timp ce în Europa scad. Prof. Ionuț Purica, expert în energie: Asta însemnă manipularea pieței / Foto: Pixabay
De ce în România cresc tarifele la energie, în timp ce în Europa scad. Prof. Ionuț Purica, expert în energie: Asta însemnă manipularea pieței / Foto: Pixabay

Prof. Ionuț Purica a explicat de ce în România cresc tarifele la energie, în timp ce în Europa scad.

După solicitarea lui Marcel Ciolacu de  a verifica de ce la noi tarifele la energie cresc în timp în ce în toată Europa scad, ANRE, autoritatea care supraveghează piața, a venit cu o informare. Se desfășoară nu mai puțin de 171 de controale la furnizorii si traderii de energie. Nu s-au finalizat aceste controale încă și nici nu știm când vor fi gata, dar atenție la ce ne transmite totuși ANRE.

În cazul a patru acțiuni de control la furnizori și traderi "există indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a crește prețul". Prof. Ionuț Purica, expert în energie a explicat ce înseamnă acest lucru.

Prof. Ionuț Purica, expert în energie: E o chestiune care ține de însăși funcționarea pieței

"În primul rând, lucrurile se petrec în cadrul ordonanței 27 din 2022. Ideea este următoarea, la articolul 16, alineatul 7.4 se prevede exact lucrul acesta legat de vânzări succesive cu scopul creșterii prețurilor, care sunt penalizate cu 5% din venitul companiilor care fac așa ceva. Ce înseamnă asta și cum poate să crească prețul prin vânzări succesive?

E o chestiune care ține de însăși funcționarea pieței. Piața găsește un echilibru de preț între cerere și ofertă. Energia întotdeauna are o cerere pe care nu poți să o neglijezi sau nu poți să o diminuezi imediat pe piață. În consecință, cine încearcă să crească prețurile vinde mai puțină energie, deci oferă, oferta e mai mică decât cererea și atunci automat prețul crește. Evident, cererea rămâne în continuare și se oferă din nou o cantitate succesivă de energie care nu acoperă dintr-o dată cererea, lucru care conduce la creșterea prețurilor, doar că asta înseamnă manipularea pieței într-un mod care este neconcordant cu modul corect de funcționare a cererii și ofertei pe piață", a declarat profesorul Ionuț Purica.

Cât despre faptul că noi, consumatorii finali, nu am simțit aceste creșteri pentru că avem compensare din partea statului, Ionuț Purica a spus: "Atenție, vorbim despre consumatorii rezidențiali. În economie consumatorii industriali, economici, evident, au un alt regim decât plafonarea prețului la rezidențial. Așa cum spuneam 5% din venitul companiilor este luat ca penalitate pentru desfășurarea unei asemenea practici pe piață. Întotdeauna controlul este acela care trebuie să demonstreze și să identifice asemenea tipuri de activități, de acțiuni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel